Ierse aardappel-savooiekoolschotel met appel en kip

Fruit wordt meestal uit het handje gegeten, bewerkt of onbewerkt als dessert genuttigd of in (zoete) taarten gebruikt. Heerlijk natuurlijk en ook heel gezond, maar er is zoveel meer mogelijk met fruit, zeker in combinatie met groenten. Op deze website zult u bijna alleen maar fruitrecepten aantreffen waarbij fruit gebruikt wordt in combinatie met groenten. Voor het overige, raadpleeg internet.

Dit keer eens een Iers gerecht. Het is een heel traditioneel, een beetje boers, maar zeer smakelijk gerecht met eerlijke producten van het land. Heerlijk! De Ierse naam is calcannon. De bovenste laag bestaat altijd uit aardappelpuree met gesneden kool en fijngehakte bosuitjes. De onderste laag bestaat uit in cider gekookte kip, plakjes appel en wortel.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
700 gram aardappelen
200 gram savooiekool
4 bosuitjes
2 winterwortelen (niet al te groot)
1 grote ui
2 appels
450 gram kipfilet
4 eetlepels halfvolle melk
25 gram boter
1 eetlepel zonnebloemolie
240 ml kippenbouillon (blokjes of pot)
240 ml droge cider of appelsap
1 theelepel grove mosterd
1 eetlepel verse dragon of 1 tl gedroogde
1 eetlepel maizena
zout en peper
BEREIDING
 
  • Het handigst is om eerst al het voorbereidende werk te doen, zodat daarna alles lekker vlot gaat.
  • Maak eerst de bouillon klaar, als u een bouillonblokje gebruikt.
  • Schil de aardappelen en snijd in niet te grove stukken.
  • Was de savooiekool en snijd fijn.
  • Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en de grote ui in plakken.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes.
  • Schrap de wortelen en snijd in plakken.
  • Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan en bak de ui op een laag vuur in ongeveer 5 minuten zacht.
  • Voeg de kip toe en bak ongeveer 5 minuten mee, totdat het vlees niet meer roze is.
  • Roer de plakjes wortel er doorheen.
  • Meng de bouillon, cider, mosterd en dragon en voeg dit toe.
  • Breng aan de kook, zet daarna het vuur wat lager en laat alles zachtjes 10 minuten doorkoken.
  • Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd in plakken.
  • Roer de appel er doorheen en laat alles nog 10 minuten sudderen met het deksel op de pan , totdat de kip en de wortel gaar zijn en de appel zachter is geworden, maar nog wel zijn vorm heeft behouden.
  • Ondertussen kookt u in een andere pan de aardappelen in ongeveer 15 minuten gaar.
  • De kool kookt u in 4-5 minuten beetgaar in zijn eigen pan. Zorg ervoor dat de kool niet te zacht wordt. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Giet de aardappelblokjes af en doe terug in de pan.
  • Voeg melk en boter toe en pureer tot een smeuïge massa.
  • Roer de savooiekool en bosui er doorheen en maak af op smaak met peper en zout.
  • Dek daarna de pan af om het warm te houden.
  • Schep met een schuimspaan de kip, appel en groenten uit de koekenpan in een ovenschaal.
  • Verwarm de grill (of oven op 200 graden als u geen grill heeft) voor op de hoogste stand.
  • Roer de maizena los met 1 eetlepel koud water, roer dit door het vocht in de koekenpan en breng aan de kook. Blijf roeren totdat alles is ingedikt.
  • Maak de saus af op smaak met peper en zout en schenk over het kip-groentemengsel in de ovenschaal.
  • Schep hier bovenop de aardappel-savooiekoolmix en verdeel het gelijkmatig.
  • Zet de ovenschotel 4-5 minuten onder de grill tot de korst goudbruin is.
  • Serveer meteen.
  • Smullen maar!

Terug naar FRUITrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail