Aardpeersoep met doperwten

Veel mensen zijn nauwelijks bekend met aardperen, één van die bijna vergeten groenten.
Deze aardpeersoep met doperwten is zeker de moeite van het proberen waard, een smakelijk en zacht soepje.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze aardpeersoep met doperwten, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
250 gram doperwten (gedopt gewicht)
1 kg aardperen
halve citroen
2 eetlepels bloem
1 ei (dooier)
1 dl room
1,25 liter groentebouillon (blokje of pot)
peper en zout
BEREIDING
 
  • Schil de aardperen en leg ze in water met een kwart citroen om ze wit te houden.
  • Breng ruim water aan de kook en strooi er de bloem en een snufje zout in.
  • Doe de aardperen in het kokende water en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Giet af, schep 3 eetlepels bouillon bij de aardperen en pureer ze.
  • Breng de rest van de bouillon aan de kook.
  • Voeg de aardpeerpuree toe, roer goed en kook nog 5 minuten.
  • Blancheer de doperwten 5 minuten in een aparte pan met kokend water en een snufje zout.
  • Giet af en pureer de doperwten met een staafmixer.
  • Klop de eierdooier los met (soja)room en doe di bij de hete aardpeersoep.
  • Blijf roeren en laat de soep niet meer koken, anders gaat de room schiften.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Schep in ieder bord of kom wat doperwtenpuree.
  • Schep daarna de aardpeersoep er overheen.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail