Amsterdamse stoofschotel boe­ren­kool
met uien, bonen en bokbier

Deze Amsterdamse stoofschotel boe­ren­kool komt nog voort uit de tijd van arme arbeiders, dagloners en havenarbeiders.
Stevige kost, dat hadden zij nodig. De Amsterdamse stoofschotel boe­ren­kool bood hen dat, zeker in de oorspronkelijke versie die minder ‘lux’ was dan het huidige recept.

 
INGREDIËNTEN
 
3 ons gesneden boerenkool
2 ons gesneden snijbonen
400 gram half-om-halfgehakt
100 gram spekreepjes
2 eetlepels tomatenpuree
Halve eetlepel kerriepoeder
± 4 ons Amsterdamse uien
± 4 ons jonge kapucijners
± 4 ons witte bonen in tomatensaus
300 ml bokbier
1 ons gemalen belegen kaas
 
Tip
Ben je vegetariër en wil jij ook genieten van deze bijzondere Amsterdamse stoofschotel boe­ren­kool?
Vervang dan het vlees door de heerlijke vleesproducten van De Vegetarische Slager.
Ook verkrijgbaar bij Groenteboer Marco.

BEREIDING
 
  • Draai kleine (soep)balletjes van het gehakt.
  • Maak op smaak met gehaktkruiden of peper en zout.
  • Verhit een hapjespan zonder olie of boter.
  • Bak de spekreepjes in ± 3 minuten.
  • Voeg de gehaktballetjes toe.
  • Bak de gehaktballetjes rondom bruin (± 5 min.).
  • Voeg tomatenpuree en kerrie toe.
  • Bak dit ongeveer 1 minuut mee.
  • Laat de Amsterdamse uien uitlekken.
  • Spoel de kapucijners af en laat uitlekken.
  • Voeg boerenkool, snijbonen, uien, kapucijners,
    witte bonen in tomatensaus en bokbier toe.
  • Breng alles aan de kook.
  • Doe het deksel op de pan.
  • Laat 10 minuten op een laag vuur doorsudderen.
  • Bestrooi na het opscheppen met de gemalen kaas.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Boerenkoolrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail