Asperge-aardappeltaart met spek. Ook voor vegetariërs!

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Een lekker hartige en stevige taart, deze asperge-aardappeltaart met spek. Heerlijk als lunch of als stevig tussendoortje, maar in combinatie met een lekkere salade heeft u een volledig diner met deze asperge-aardappeltaart.

De asperge-aardappeltaart kan ook als ovenschotel in een ovenschaal gemaakt worden, of als taart in een springvorm of een quichevorm. Voor de taart gebruik ik zelf meestal bladerdeeg, is vetter dan filodeeg, maar ik vind het lekkerder. Als dit gerecht maakt als ovenschotel, kunt u er voor kiezen helemaal geen deeg te gebruiken of de ovenschotel te bedekken met bakpapier en dan pas te bekleden met deeg.
 
Probeer, behalve deze asperge-aardappeltaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 pakje filodeeg of bladerdeeg
500 gram groene asperges
1000 gram witte asperges
500 gram aardappelen
zout en peper
100 gram boter (gesmolten)
100 gram pittige geraspte kaas
3 eieren
3 dl slagroom
(vers geraspte) nootmuskaat
125 gram spekblokjes
 
TIP
Eet u liever vegetarisch, dan kunt u natuurlijk het spek gewoon weglaten of vervangen door de lekkere baconreepjes van De Vegetarische Slager.
Oók verkrijgbaar bij Groenteboer Marco.
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Ontdooi de deegplakjes.
  • Schil de aardappelen, snijd in stukken en kook ze in een pan met ruim water.
  • Schil de asperges en maak schoon. Het schoonmaken gaat het makkelijkst als u de asperge op een snijplank legt en er met een dunschiller langs gaat. De onderkant (het hout) breekt of snijdt u af.
  • Van de witte asperges verwijdert u een extra stuk van de onderkant. Deze stukjes voegt u bij de aardappelen in de pan.
  • U brengt in een andere pan water aan de kook om de asperges te koken. Zie de instructies onderaan deze pagina.
  • Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
  • Leg de spekjes daarna op keukenpapier om zo veel mogelijk vet te verwijderen.
  • Als de aardappelen gaar zijn, vist u de stukken asperges er uit.
  • Van de aardappelen maakt u puree met stamper of pureeknijper.
  • De stukken asperge snijdt u fijn en mengt u door de aardappelpuree.
  • Voeg ook de kaas toe aan de aardappelpuree.
  • Klop de eieren los met de room in een aparte kom en voeg dit daarna toe aan de aardappelpuree.
  • Voeg ook de spekblokjes toe en roer de puree goed om zodat alle bestanddelen goed gemengd zijn.
  • Maak af op smaak met zout, peper en vers geraspte nootmuskaat.
  • Bekleed de ovenschaal, quiche- of springvorm met het deeg.
  • Schep het pureemengsel in de vorm en verdeel gelijkmatig.
  • Leg nu de asperges in de puree.
  • Druk de asperges een beetje in de puree, zodat ze er niet te los bovenop liggen.
  • Besmeer de asperges wat gesmolten boter.
  • Bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat de taart 10 minuten staan voordat u hem serveert.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail