Asperge-aardbeisalade met balsamico-gemberdressing

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Asperge-aardbeisalade met balsamico-gemberdressing, een verrassende, warme en zonnige combinatie. Verras uw gasten eens met een salade die ze waarschijnlijk nog nooit eerder hebben gegeten. Erg lekker!
Asperge-aardbeisalade is lekker als gezonde lunch, als tussendoortje en als salade bij een hoofdmaaltijd.

Probeer, behalve deze groene asperge-aardbeisalade, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
Per persoon
3 geschilde witte asperges
6 aardbeien
handje rucola
 
Balsamicodressing
2 eetlepels balsamicoazijn
6 eetlepels (olijf)olie
1 eetlepel honing
1 theelepel fijngesneden verse gember of 1 eetlepel gembersiroop
BEREIDING
 
  • Schil de asperges en snijd ze in dunne, schuine plakjes.
  • Wok de asperges beetgaar in een klein beetje olie.
  • Blijf roeren in de wokpan en zorg dat de asperges een mooi lichtbruin kleurtje krijgen.
  • Laat de asperges afkoelen.
  • Was ondertussen de aardbeien, haal het steeltje er af en halveer ze.
  • Maak nu de dressing door honing, gember en olie toe te voegen aan de balsamicoazijn.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Meng de aardbeien met de afgekoelde asperges.
  • Was de rucola en drapeer dit op de borden.
  • Drapeer de aardbeien-aspergesalade op de rucola.
  • Giet -vlak voor het serveren- er wat balsamico-gemberdressing overheen.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail