Asperge-broccolitaart

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Een combinatie van supergezond, bijzonder, overheerlijk en ongezond, deze asperge-broccolitaart. Wat wil een mens nog meer, gezond en ongezond snoepen tegelijkertijd. Voor de balans tussen schuldig voelen en volledig verantwoord eten. Haha. Maar lekker is ie, deze asperge-broccolitaart, dus geniet vooral van de zonde!

Probeer, behalve deze asperge-broccolitaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
350 gram witte asperges
250 gram broccoli
1 ui
1 eetlepel fijngesnipperde peterselie
6 plakjes diepvries bladerdeeg
100 gram geraspte belegen kaas
3 eieren
100 ml slagroom
100 ml melk
25 gram boter
zout
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Maak de asperges schoon en snijd ze in stukjes van 5 cm.
  • Snijd de broccoli in roosjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Kook de asperges met broccoli 10 minuten in water met zout.
  • Giet ze af en laat ze goed uitlekken.
  • Vet een taart- of quichevorm in met boter.
  • Bekleed de vorm met de lapjes bladerdeeg en druk de naden met natte handen goed aan elkaar.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Vul de vorm met de ui, broccoli en asperges, en maak er een visueel aantrekkelijk geheel van.
  • Roer de eieren los in een kom met de slagroom, melk, peterselie en zout.
  • Schenk het eimengsel over de groenten.
  • Bak de taart in het midden van de oven in 45 minuten gaar en bruin.
  • Houd de bovenkant in de gaten, kijk even na ongeveer 25 minuten. Wordt de bovenkant te donker, leg er dan wat aluminiumfolie overheen.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail