Asperge-ham-broodtaart

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Een heel eenvoudig recept en een leuke manier om uw oude brood op een zeer smakelijke manier weg te werken, deze asperge-ham-broodtaart. Ik vind de asperge-ham-broodtaart het lekkerst met witbrood. Dus als u nooit witbrood eet, maar wel zin hebt in deze asperge-ham-broodtaart, kook dan maar een halfje bij wijze van uitzondering, of probeer hem uit met bruin brood. Smaken verschillen tenslotte.

Probeer, behalve deze asperge-ham-broodtaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram witte en/of groene asperges
250 gram witbrood
100 gram boter
125 gram (Parma)ham
4 eieren
1/8 liter melk
1/8 liter slagroom
zout en peper
nootmuskaat
2 eetlepels Parmezaanse kaas
BEREIDING
 
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Maak de asperges schoon. Alleen witte asperges tweemaal schillen. Zowel van groene als witte asperges onderkanten ruim verwijderen.
 • Kook de asperges en laat goed uitlekken. Leg ze eventueel op keukenpapier of schone theedoek om ze zo droog mogelijk te krijgen.
 • Snijd de korst van het witbrood en leg de sneetjes in quichevorm of ovenschaal.
 • Besprenkel het brood met de gesmolten boter.
 • Verdeel de asperges over het brood.
 • Snijd de ham in kleine blokjes en strooi deze over de asperges.
 • Klop de eieren, melk, slagroom en de Parmezaanse kaas goed door elkaar.
 • Maak af op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
 • Giet dit mengsel over de aspergetaart.
 • Bak de taart in ongeveer 15 minuten gaar.
 • Als de bovenkant te donker wordt, dek dit dan af met wat aluminiumfolie.
 • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail