Asperge-sesamstengels. Simpel, snel en toch verrassend lekker.

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Asperge-sesamstengels zijn heerlijk als voorgerecht of als borrelhapje. De asperge-sesamstengels zijn zo eenvoudig en snel klaar te maken, dat dit ook leuk is om met uw kinderen te doen. Iedereen kan zich een superkok voelen met dit gerecht.

Probeer, behalve deze asperge-sesamstengels ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
10 verse groene asperges
(of in de winter een pot groene asperges)

2 plakjes bladerdeeg

melk om te bestrijken

sesamzaad
BEREIDING
 
 • Verwarm de oven voor op 200 graden. 

 • Maak de asperges schoon, kook ze beetgaar.
 • Giet de asperges af en laat goed uitlekken.
 • Leg ze op keukenpapier om af te koelen en het laatste vocht te verwijderen.
 • Laat het bladerdeeg iets ontdooien.

 • Leg de plakjes op een snijplank en snijd in 5 dunne repen. 

 • Wikkel de repen bladerdeeg om de groene asperges.

 • Leg de asperge-sesamstengels op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • 
Bestrijk het bladerdeeg met melk (met een bakkwast).
 • Strooi er sesamzaadjes overheen. 

 • Bak de asperge-sesamstengels ongeveer 10 minuten.
 • Houd het goed in de gaten, want voor u het weet kunnen ze verbranden.

 • Smullen maar!

N.B.
In dit recept voor asperge-sesamstengels ben ik uitgegaan van 10 stengels. Wilt u meer maken, kook dan gewoon wat meer asperges en ga uit van 1 plakje bladerdeeg voor 5 asperges. Zijn de asperges vrij dik, dan zult u uiteraard iets meer bladerdeeg nodig hebben om de asperges te omwikkelen.
De asperge-sesamstengels kunnen zowel met witte als met groene asperges gemaakt worden. Persoonlijk vind ik in deze combinatie de groene asperges net wat lekkerder.
 
SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail