Asperge-witloflasagne van matzes met zalm en mozzarella

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Een ongewoon recept, deze groene asperge-witloflasagne van matzes. Het heet lasagne omdat er laagjes gemaakt worden, maar dit gerecht had net zo goed taart of ovenschotel kunnen heten. Hoe dan ook deze asperge-witloflasagne van matzes is een bijzonder gerecht, niet alleen maar omdat het gemaakt wordt met matzes, maar ook door de combinatie van groenten, die niet de meest voor de hand liggende is. Maar… lekker! Uitproberen dus maar, deze bijzondere asperge-witloflasagne.

Probeer, behalve deze asperge-witloflasagne van matzes, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
5 stronken witlof
6 groene asperges
1 ui
2 teentjes knoflook
100-150 gram gerookte zalm in plakjes
1 bol mozzarella in plakjes gesneden
3 eieren
150 ml room of creme fraiche
1/2 theelepel gedroogde tijm
snuf cayennepeper
1 theelepel gedroogde dille
peper en zout
geraspte kaas
matzes *

*Zorg dat u voldoende matzes hebt om de bodem van de ovenschaal mee te bedekken en voor 2 tussenlaagjes en 1 bovenlaag. Daarnaast heeft u nog een matze nodig om bovenop te verkruimelen.

BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een ovenschaal in.
  • Week de matzes, die u voor de bodem, de tussenlaagjes en de bovenlaag gaat gebruiken even in wat water. Niet te lang, want dan vallen de matzes uit elkaar. Ze moeten een beetje flexibel worden, zodat de bodem van de schaal makkelijker bekleed kan worden. Laat de matzes daarna even uitlekken.
  • Pel en snipper de ui.
  • Ontdoe de witlof van het bittere hart en snijd in stukjes.
  • Verwijder bij de asperges de harde onderkant en snijd in vieren.
  • Fruit het uitje in olijfolie en voeg de uitgeperste knoflook toe.
  • Bak nog een minuutje mee en voeg dan de witlof en de asperges toe.
  • Plaats het deksel op de pan en laat ongeveer 5 minuutjes smoren. Het hoeft niet helemaal gaar te worden.
  • Meng ondertussen de room en de eieren met elkaar.
  • Voeg de cayennepeper, dille, tijm en wat zout toe en zet dit even opzij.
  • Snijd de mozzarella in plakjes.
  • Bedek de ovenschaal met de geweekte matzes.
  • Leg hier vervolgens een deel van het witlof-asperge mengsel op.
  • Maak daar bovenop een laagje gerookte zalm.
  • Maak vervolgens een laagje met matzes.
  • Daar bovenop komt een laagje mozzarella.
  • Herhaal dit totdat het witlof-aspergemengsel op is.
  • Giet vervolgens het ei-roommengsel er overheen.
  • Sluit in ieder geval af met een laagje geweekte matzes en verkruimel daar bovenop nog de droge matzes.
  • Eventueel kunt u er nog een handje geraspte kaas overheen strooien.
  • Druppel er nog wat olijfolie overheen en zet dan ca 25-30 minuten in de oven.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail