Aspergebitterballen, een leuk alternatief borrelhapje

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Aspergebitterballen zijn heerlijk als borrelhapje. Het caloriearme karakter van de asperge verdwijnt natuurlijk volledig in dit recept, maar lekker zijn ze, die bitterballen.
In plaats van aspergebitterballen kunt u met dit recept natuurlijk ook aspergekroketten maken. Omdat u met deze hoeveelheden minder kroketten kunt maken dan bitterballen, is het waarschijnlijk verstandig om dan de hoeveelheden wat aan te passen.

Probeer, behalve deze aspergebitterballen ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 kilo asperges 

peterselie

100 gram roomboter

125 gram bloem
 (roux)
150 ml slagroom
ham

2 groentebouillonblokjes

peper en zout

eieren

extra bloem

paneermeel
 
TIP
De aspergekroketten kunt u maken met zowel witte als groene asperges. De smaak verschilt, maar beiden zijn lekker.
 
Alle voorbereidingen voor de aspergebitterballen kunt u van tevoren uitvoeren, zodat u alleen nog maar hoeft te frituren.
De aspergebitterballen zijn overigens ook uitstekend in te vriezen en dan heeft u iets lekkers, zelfs ruim buiten de aspergetijd.
BEREIDING
 
  • Schil de asperges en verwijder de uiteinden.
  • Leg de geschilde asperges in een bak met koud water. 

  • Kook al het snijafval in een pan met ruim water.
  • 
Laat dit ongeveer een uur lang trekken.
  • Snijd de geschilde asperges in kleine, dunne stukjes. 

  • 
Zeef schillen en uiteinden eruit en kook de te gebruiken stukjes asperge in 10 minuten gaar. 

  • Giet de asperges af en bewaar het kookvocht.

  • Nu gaat u de roux maken. 

  • Smelt de boter in een grote pan en doe hier vervolgens de bloem bij. 

  • Laat de bloem enkele minuten garen zonder dat deze begint te verkleuren. 

  • Voeg vervolgens lepel voor lepel het aspergekookvocht toe.
  • Voeg de volgende lepel pas toe, als de eerdere helemaal is opgenomen.
  • Blijf toevoegen tot u een mooie stevige roux hebt. 

  • Doe vervolgens de slagroom erbij.

  • Snijd de ham in kleine stukjes en doe deze bij de roux. 

  • Voeg nu ook de gekookte aspergestukjes, peterselie en twee groentebouillonblokjes toe.
  • 
Maak af op smaak met peper en zout.

  • Laat afkoelen en bewaar dit mengsel een hele nacht in de koelkast.


  • Wanneer je de bitterballen of kroketten gaat rollen, zet je 3 borden klaar: 1 bord met bloem, 1 bord met los geklopte eieren en 1 bord met paneermeel. 

  • Pak een klein handje ragout uit de schaal en doe dit in de bloem. 

  • Rol er een bitterbal of kroket van.
  • 
Haal dit vervolgens door het ei en als laatste door het paneermeel.
  • Ga zo door tot alle ragout op is.

  • U kunt er nu voor kiezen of u ze meteen wilt frituren of dat u de aspergebitterballen in de diepvries wilt bewaren voor een andere gelegenheid.

  • Frituur de aspergebitterballen of -kroketten in ongeveer 4 minuten gaar. 

  • Wanneer de aspergebitterballen uit de diepvries komen, zullen ze iets langer gefrituurd moeten worden. Ongeveer 8 minuten, maar dat hangt ook af van de dikte en de grootte van de aspergebitterballen of -kroketten.

  • Smullen maar!

TIP
Voor alle vegetariërs en mensen die minder (vaak) vlees willen eten
In dit recept voor aspergebitterballen, wordt ham gebruikt. U kunt de ham ook heel goed helemaal weglaten of vervangen door de (gebakken) spekreepjes van De Vegetarische Slager Gebruikt u geen vleesvervanger, voeg dan eventueel wat extra asperges toe en eventueel (naar smaak) wat kruiderijen om te voorkomen dat er te weinig echte vulling in zit.
Groenteboer Marco heeft alle Vegetarische Slagerproducten op voorraad!


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail