Aspergehapje met zalm en ei

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Dit aspergehapje met zalm en ei is heerlijk als voorgerecht, als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd of als borrelhapje. Doordat u in dit aspergehapje met zalm en ei zowel witte als groene asperges verwerkt, kunt u – door de combinatie met zalm en ei – een prachtig en aantrekkelijk kleurenpalet presenteren. Gebruik voor de garnering van uw schotel wat mooie slablaadjes en door midden gesneden cherrytomaatjes en ik kan u verzekeren dat uw gasten de verleiding niet kunnen weerstaan om snel toe te slaan.
Bij dit recept ben ik uitgegaan van 10 hapjes.

Probeer, behalve dit aspergehapje met zalm en ei ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
3 witte asperges
10 groene asperges
6 eieren
50 gram
 roomboter
10 kleine lapjes zalm (ham kan ook)
paar takjes dille
paar takjes bieslook
peper en zout

TIP
Houdt u niet van zalm of vind u zalm te duur? Vervang in het aspergehapje met zalm en ei, dan de zalm door ham. Is ook lekker en visueel óók heel aantrekkelijk.

BEREIDING
 
  • Zet water op en kook de eieren hard in ongeveer 12 minuten.
  • Spoel ze daarna af met koud water om het kookproces stop te zetten.
  • Schil en kook de witte asperges.
  • Snijd de gekookte asperges in stukjes van ongeveer 5 cm.
  • Snijd deze stukjes vervolgens in de lengte door vieren (bij dunne asperges in tweeën). Dat is straks makkelijker met rollen.
  • Snijd de onderkant van de groene asperges.
  • Kook nu de groene asperges, heel kort.
  • Houd de groene asperges verder heel, want je laat het kopje er straks bovenuit steken.
  • Pel nu de eieren en hak ze fijn.
  • Hak de kruiden fijn.
  • Laat de boter smelten en roer de eieren en kruiden er doorheen.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Pak nu de lapjes zalm, smeer op ieder lapje een laagje eiermengsel.
  • Leg daarna in het midden van ieder zalmstukje een paar stukjes witte asperges en 1 groene asperge.
  • Rol de zalmstukjes op.
  • Gebruik een prikkertje om de boel bij elkaar te houden.
  • Zet nog even in de koelkast zodat het ei-botermengsel nog wat op kan stijven. De hapjes worden daardoor iets meer compact.
  • Smullen maar!


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

 

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail