Aspergehapjes met prosciutto en meloen

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Aspergehapjes met prosciutto en meloen zijn heerlijk als voorgerecht of als borrelhapje. Voor vegetariërs: dit recept is door de vinaigrette, ook zonder ham lekker als borrelhapje. Zelf vind ik het lekker om in de vegetarische versie dan wat pittiger mosterd te gebruiken.

Probeer, behalve deze aspergehapjes met prosciutto en meloen, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
4 groene asperges 

Kwart Charentais meloen (± 200 gram)

1 1/2 eetlepel balsamicoazijn

1 mespunt mosterd

3 eetlepels olijfolie

peper en zout

6 plakjes prosciutto (rauwe Italiaanse ham)
BEREIDING
 
 • Schil de groene asperges niet, verwijder alleen het harde onderste gedeelte.

 • Kook de asperges gaar in 5 tot 7 minuten (afhankelijk van de dikte) in kokend water.
 • 
Laat voorzichtig uitlekken en dompel in koud water.

 • Maak ondertussen de vinaigrette.

 • Giet de azijn in een kommetje of jampotje met deksel.

 • Voeg peper en zout toe.

 • Voeg mosterd en olie toe.

 • Sluit het potje en schud goed.

 • Schil de meloen en snijd in 12 schijfjes.

 • Halveer de hamplakjes in de lengte.

 • Laat de asperges uitlekken op keukenpapier en snijd in 3 stukken.

 • Leg op elk half sneetje ham, een schijfje meloen en een stukje asperge.

 • Rol op en steek vast met een cocktailprikker.

 • Druppel er wat balsamico-vinaigrette overheen, vóórdat je het serveert.

 • Zet de resterende vinaigrette erbij in een apart kommetje.
 • Smullen maar!

 
TIP
In dit recept heb ik groene asperges gebruikt, maar u kunt deze aspergehapjes met prosciutto en meloen natuurlijk ook maken met witte asperges. Is iets anders van smaak, maar ook heel lekker.


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.
 
Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
 
 

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail