Aspergelasagne met ham in kaassaus

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Aspergelasagne met ham in kaassaus. Een pastamaaltijd is altijd lekker op z’n tijd, een goede salade erbij en u hebt een heerlijk diner met deze aspergelasagne.
Bent u geen vleeseter of wilt u minder vlees eten? Laat dan de ham weg en vervang deze bijvoorbeeld door een extra laag asperges en kaas.

Deze aspergelasagne is gemaakt met witte asperges, maar kan uiteraard ook heel goed gemaakt worden met groene asperges of met een combinatie van beide. Als u groene en witte asperges gebruikt, kunt u eventueel spelen met de kleuren in uw gerecht, om het geheel visueel nog aantrekkelijker te maken.
Probeer, behalve deze aspergelasagne, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
700 gram witte asperges
70 gram boter
70 gram bloem
700 ml melk
150 gram geraspte kaas
4 plakken gekookte ham
4 lasagnebladen
2 volle eetlepels suiker
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op grillstand.
  • Schil de asperges en snijd de onderkanten af.
  • Laat een ruime hoeveelheid water koken.
  • Voeg de suiker eraan toe.
  • Leg de asperges erin en laat ze zo’n 10 minuten zachtjes koken tot ze gaar zijn.
  • Giet ze daarna voorzichtig af.
  • Laat de lasagneblaadjes zo’n 3-4 minuten voorkoken in een ruime hoeveelheid water.
  • Roer af en toe voorzichtig zodat de blaadjes niet aan elkaar plakken.
  • Maak nu een roux.
  • Laat de boter smelten in een pannetje.
  • Voeg nu de bloem al roerend toe.
  • Giet er nu beetje bij beetje de melk bij.
  • Klop goed door tot het een gladde, maar dikke saus is.
  • Roer nu de kaas er doorheen.
  • Neem de ovenschaal.
  • Vul deze met een laagje saus.
  • Leg er nu enkele asperges op.
  • Leg daar een plak ham op.
  • Vervolgens weer een laagje saus.
  • Leg er een lasagneblad op.
  • Herhaal nu alle stappen nog één keer.
  • Eindig met de saus.
  • Strooi er wat gemalen kaas overheen.
  • Zet zo’n 6-8 minuten in de oven.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail