Asperges, recepten van Groenteboer Marco

Wist u dat asperges…

  • ‘Points d’amour’ worden genoemd
  • de ‘koningin van de groente’ en het ‘witte goud’ worden genoemd
  • bekend staan als afrodisiacum
  • chroom, foliumzuur, magnesium, calcium,kalium, zink, fosfor, zwavel, vitamines B, E en antioxidanten bevatten
  • helpen bij leverstoornissen
  • helpen bij lnierproblemen
  • helpen bij chronische reuma
  • helpen tegen hartkloppingen
  • helpen tegen vermoeidheid
  • helpen tegen lage bloeddruk
  • goede darmbacteriën stimuleren
  • bloedzuiverend zijn
  • weinig calorieën bevatten
  • een typisch ‘luchtje’ geven aan de urine
  • een knisperend, piepend geluid moeten maken als je ze tegen elkaar aanwrijft
  • een paar dagen bewaard kunnen worden in een vochtige theedoek in de koelkast
  • prima in te vriezen zijn, na geschild te zijn en dan 6 maanden houdbaar zijn
  • op tekeningen in de piramides staan
  • in Egypte al 5000 jaar gegeten worden
  • in Nederland pas 100 jaar geteeld en gegeten worden
  • in China het meest geteeld worden

 

TIPS

Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker.
Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.
 
Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit.
Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.
 
Het maken van een basisbouillon
Zet de schillen en kontjes op met ruim water en laat ongeveer een uur koken. Zeef daarna de schillen en de kontjes eruit en vang het kookvocht op in een andere pan. Dit wordt de basis voor uw aspergesoep.
De meest eenvoudige soep kunt u maken door stukjes asperge kort te koken in deze bouillon en de soep af te maken op smaak met wat zout en peper. U heeft dan een eenvoudige, maar lekkere heldere aspergesoep.
Voor meer aspergesoeprecepten, zie deze website of elders op internet.
 
 

BIO EN/OF VEGETARISCH?

Voor alle vegetariërs en mensen die minder (vaak) vlees willen eten
In alle aspergerecepten kunt u het vlees weglaten of vervangen door de vleesvervangers van De Vegetarische Slager.
Groenteboer Marco heeft alle Vegetarische Slagerproducten op voorraad!

Asperges.‘Points d’amour’

Asperges.‘Points d'amour’
 

Hapjes en tussendoortjes

Bijgerechten en lunchgerechten

Soepen

Salades

Hoofdgerechten

Taarten

Naar boven

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail