Aspergesalade met sinaasappel en witlof

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Aspergesalade met sinaasappel en witlof is een lekkere, frisse en stevige salade. Heerlijk bij de lunch, als tussendoortje of als groentegerecht bij de hoofdmaaltijd. Serveer wat lekker brood bij deze salade en uw aspergesalade met sinaasappel en witlof kan zelfs een volledige maaltijd vervangen.

Probeer, behalve deze aspergesalade met sinaasappel en witlof, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
16 dunne of 8 dikke gekookte witte of groene asperges
2 wortels
2 kleine tomaten
2 kleine stronkjes witlof
1 sinaasappel
2 el witte wijnazijn
4 el olijfolie
peper en zout
BEREIDING
 
 • Schil witte asperges en verwijder de houtige uiteinden. Groene asperges hoeven niet geschild, maar uiteinden wel verwijderd.
 • Bewaar schillen en uiteinden voor het maken van een lekkere aspergebouillon als basis voor een soep.
 • Kook de asperges beetgaar, laat uitlekken (op keukenpapier) en afkoelen.
 • Rasp de schil van een sinaasappel met een fijne rasp.
 • Pers de sinaasappel uit.
 • Roer een vinaigrette van sinaasappelschil, -sap, azijn en olie.
 • Vindt u andere verhoudingen in de vinaigrette lekkerder? Wilt u in verhouding meer sinaasappelsap en -schil, en wat minder olie en azijn of andersom? Test en proef! Voeg dus niet onmiddellijk de volle hoeveelheden toe aan de vinaigrette, maar stapsgewijs en proef tussendoor.
 • Maak af op smaak met peper en zout.
 • Marineer de asperges in de vinaigrette gedurende minimaal een half uur.
 • Snijd de wortels in flinterdunne plakjes.
 • Snijd de tomaten in kleine stukjes.
 • Snijd de witlof in smalle reepjes.
 • Leg een bedje van groentes op de bordendruppel hierover wat van de vinaigrette.
 • Drapeer de asperges hier overheen.
 • Strooi er wat vers gemalen peper en wat grof zeezout overheen.
 • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail