Aspergesalade met witte en groene asperges, en ham en ei

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Aspergesalade met witte en groene asperges is een vrij traditionele, maar altijd lekkere, niet-vegetarische salade. Lekker bij de lunch, als tussendoortje of als groentegerecht bij de hoofdmaaltijd. Serveer wat goed brood bij deze salade en uw aspergesalade met witte en groene asperges kan zelfs een volledige maaltijd vervangen.

Probeer, behalve deze aspergesalade met witte en groene asperges, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram witte asperges
500 gram groene asperges
150 gram hamreepjes/ blokjes
4 eieren
bosje bieslook
3 eetlepels mayonaise
BEREIDING
 
  • Schil de witte asperges en verwijder de houtachtige onderkanten.
  • Snijd de witte asperges in kleine stukjes, maar houd de topjes heel en zet die apart.
  • De groene asperges hoeven niet geschild te worden. Breek alleen de houtachtige onderkanten er af.
  • Snijd de groene asperges op dezelfde manier als de witte en houd de topjes apart.
  • Kook de stukjes groene en witte asperges samen in ongeveer 5-10 minuten gaar.
  • Giet af en laat goed afkoelen.
  • Kook de eieren in 5 minuten, niet te hard.
  • Laat de eieren afkoelen.
  • Kook de topjes in een aparte pan. Kook hiervoor eerst ruim water met een beetje zout. De topjes moeten onder water staan.
  • Als het water kookt, doe je topjes in de pan en kook je 4 minuten. Zet dan het vuur uit.
  • Laat – met het deksel op de pan – de topjes 10 – 15 minuten nagaren, afhankelijk van de dikte. Prik met een vork voorzichtig in de onderkant om te zien of de topjes gaar zijn, er moet nog een beetje weerstand te voelen zijn.
  • Giet ze af en laat uitlekken, daarna op keukenpapier leggen.
  • Bewaar het kookvocht als je later nog een soepje wilt maken.
  • Pel de eieren en hak 3 eieren in kleine stukjes, het andere ei bewaart u voor de garnering.
  • Meng de stukjes ei met de afgekoelde aspergestukjes (niet de topjes) en hamreepjes.
  • Voeg de mayonaise en de fijngesneden bieslook toe en meng goed.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Maak de borden op door de salade in een ring te scheppen. Als u geen ring hebt, maak dan met 2 lepels een mooi rondje.
  • Leg bovenop het rondje salade een kwart ei en steek er een (paar) sprietje bieslook op.
  • Drapeer daaromheen de topjes en maak er een mooie compositie van.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail