Aspergesalade van rauwe, witte asperges
met overjarige kaasdressing, gepocheerde eieren en krieltjes

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Deze aspergesalade van rauwe, witte asperges met overjarige kaasdressing, gepocheerde eieren en krieltjes is bedoeld als volledig hoofdgerecht. U kunt uiteraard de krieltjes weglaten en dan deze lekkere bijzondere aspergesalade van rauwe witte asperges gebruiken als lunch of tussendoortje.

Probeer, behalve deze aspergesalade van rauwe witte asperges, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
600 gram witte asperges
600 gram krieltjes
1 sjalotje
250 gram cherrytomaatjes
50 gram rucola
3 eetlepels citroenmayonaise
1 theelepel mosterd
4 eetlepels geraspte overjarige (brokkel)kaas
3 eetlepels olijfolie
4 eieren
2 eetlepels azijn
BEREIDING
 
  • Schil de asperges vanaf het kopje naar beneden met een dunschiller. Schil tweemaal en verwijder daarna de houtige onderkanten.
  • Als u dikke asperges hebt, schaaft u met kaasschaaf of dunschiller linten van de asperges. Heeft u dunne asperges, snijd dan de asperges in schuine, dunne plakjes.
  • Meng de dressing met de aspergelinten en/of -stukjes.
  • Laat dit afgedekt en op een koele plek minimaal 30 minuten staan.
  • Verhit ondertussen de olijfolie in een hapjespan.
  • Voeg de krieltjes toe en bak ze rondom goudbruin. Halveer dikke of grote krieltjes.
  • Draai het vuur laag, leg de deksel op de pan en bak de krieltjes in 10-12 minuten gaar.
  • Keer ze af en toe even om.
  • Breng ondertussen water met een scheut azijn aan de kook in een steelpannetje.
  • Breek 1 ei boven een kopje.
  • Draai met een lepel een kolk in het water en laat het ei er langzaam inglijden.
  • Pocheer het ei ongeveer 2 minuten, totdat het eiwit gestold is.
  • Haal het ei met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Pocheer zo ook de andere eieren.
  • Houd ze warm tussen een warme, vochtige, schone theedoek.
  • Halveer de cherrytomaatjes en snijd het sjalotje fijn.
  • Meng de sjalotjes, tomaten en rucola door de gemarineerde asperges.
  • Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  • Verdeel de salade over 4 borden.
  • Leg er een gepocheerd ei op en serveer met de krieltjes.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail