Aspergesoep met wortel en sugarsnaps
Een lekker vegetarisch soepje

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Aspergesoep met wortel en sugarsnaps is een lekkere, romige, gebonden vegetarische soep. Aspergesoep met wortel en sugarsnaps is heerlijk bij de lunch, als tussendoortje of als voorgerecht bij de hoofdmaaltijd.

Probeer, behalve deze aspergesoep met wortel en sugarsnaps ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram witte asperges
1 kleine (winter) wortel
100 gram sugar snaps (of diepvries doperwtjes)
25 gram boter
25 gram bloem
100 ml melk
2 dl kookroom
100 ml crème fraîche
2 theelepels citroen- of limoensap
verse kervel of peterselie
zout en peper
suiker
BEREIDING
  • Schil de asperges goed en snijd de houtige uiteinden eraf.
  • Leg de geschilde asperges in een vochtige, schone theedoek in de koelkast.
  • Kook de schillen en de onderkantjes van de asperges een half uur of langer in 1 liter water met wat zout en een beetje suiker.
  • Schrap de wortel.
  • Maak de sugar snaps schoon of haal de doperwtjes uit de diepvries.
  • Snijd de wortel en de sugar snaps in fijne reepjes.
  • Snijd de asperges in stukjes van ongeveer 2 centimeter.
  • Zeef het aspergewater, gooi de schillen weg en doe de bouillon in een pan.
  • Breng de bouillon weer aan de kook.
  • Kook de asperges gaar in 10 -15 minuten (afhankelijk van de dikte van de asperges).
  • Kook de wortel en de sugar snaps of de doperwtjes 5 minuten mee.
  • Haal daarna alle groenten uit de pan.
  • Laat de boter smelten (niet bruin laten worden).
  • Voeg de bloem toe, goed roeren om aanbakken te voorkomen en laat dit 2-3 minuten zachtjes bakken.
  • Voeg lepel voor lepel de bouillon toe en blijf roeren. Voeg pas weer een nieuwe lepel toe als al het vocht is opgenomen in de roux.
  • Ga hiermee door tot de bouillon verwerkt is en je een mooie gladde basis hebt.
  • Voeg dan de crème fraîche, de kookroom en de melk toe.
  • Breng dit aan de kook en laat ongeveer 3 minuten doorkoken.
  • Voeg nu de groenten toe.
  • Vlak voor het serveren voeg je de kervel of de peterselie toe.
  • Serveer de aspergesoep met wortel en sugarsnaps goed heet.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail