Aspergetaart van groene asperges
met sinaasappel en crème fraîche

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Deze aspergetaart van groene asperges is verrassend, heerlijk van smaak en lekker fris door de onverwachte combinatie met de sinaasappel. Een van mijn favorieten.

Probeer, behalve deze aspergetaart van groene asperges, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
6 plakjes bladerdeeg
400 gram groene asperges
1 sinaasappel
1 ei
4 eetlepels crème fraîche
zout en peper
olijfolie
peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Verwijder de uiteinden en was de asperges.
  • Rasp de schil van 1 sinaasappel.
  • Haal de partjes sinaasappel los en vang het sinaasappelsap op in een kommetje te doen.
  • Verwijder zoveel mogelijk de witte velletjes van de sinaasappel, is lekkerder.
  • Blancheer de asperges 5-10 min (afhankelijk van de dikte) in licht-gezouten water.
  • Giet af en dompel ze onmiddellijk in koud water.
  • Dep droog met keukenpapier.
  • Bekleed de quiche- of springvorm met het deeg.
  • Maak de randjes nat en vouw ze iets naar binnen.
  • Klop het ei los met de crème fraîche.
  • Voeg zout, peper en wat (opgevangen) sinaasappelsap toe.
  • Verdeel de asperges en sinaasappelpartjes over de taart.
  • Schep het eimengsel en de sinaasappelrasp er overheen.
  • Besprenkel de taart zuinig met olijfolie.
  • Bak de taart in 20 minuten goudbruin.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail