Aspergetaart van witte asperges
met sinaasappelrasp, feta en bieslook

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Witte asperges zijn er maar een korte periode, dus dat moet gevierd worden met taart. Met deze aspergetaart van witte asperges met sinaasappelrasp, feta en bieslook gaat dat zeker lukken.

Probeer, behalve deze aspergetaart van witte asperges, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram witte asperges
1 flinke eetlepel verse bieslook
1 sinaasappel
6 plakjes bladerdeeg
200 gram feta
4 eieren
40 gram roomboter
zout en peper
bieslookbloemen als garnering (optioneel)
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en vet de ovenschaal in met roomboter.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Bekleed quiche- of springvorm met het bladerdeeg.
  • Prik met een vork wat gaten in de bodem en bak in 15 minuten lichtbruin.
  • Snijd de onderkanten van de asperges en schil ze goed.
  • Stoom de asperges in een stoommandje boven een pan of kook ze beetgaar en laat ze daarna even op een theedoek uitdampen en droog worden.
  • Kook drie eieren, haal de dooiers eruit en prak deze met de roomboter.
  • Rasp de schil van de sinaasappel.
  • Klop het vierde ei los met de sinaasappelrasp en bieslook.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer het eidooier-botermengsel er doorheen.
  • Leg de asperges naast elkaar op de bladerdeegbodem.
  • Giet het eimengsel er overheen.
  • Verkruimel de feta er bovenop.
  • Bak de taart in ongeveer 15 minuten gaar en bruin.
  • Steek er eventueel nog wat bieslookbloemen in.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail