Aspergeterrine met tartaarsaus

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Weer eens iets heel anders om uzelf en uw gasten mee te verrassen: Aspergeterrine met tartaarsaus. Een leuk, bijna vergeten, beetje ‘ouderwets’ recept. Leuk en zeer de moeite van het proberen waard, deze aspergeterrine.

Probeer, behalve deze aspergeterrine met tartaarsaus, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 bussel witte asperges
1 bussel groene asperges
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 eetlepel gesnipperde ui
enkele druppels citroensap
1 liter groentebouillon (vers, pot of blokje)
12 gram aga agar
20 cl (soja) room
1 eetlepel gehakte kappertjes
1 eetlepel gehakte augurkjes
80 gram gehakte tempeh
peper en zout
1 eetlepel maiszetmeel
1.5 dl maïsolie
BEREIDING
 
  • Schil de witte asperges en verwijder uiteinden van groene en witte asperges.
  • Kook de asperges in 5 tot 7 minuten gaar in kokende groentebouillon.
  • Schep ze eruit en laat ze afkoelen.
  • Meng de aga agar door de bouillon en breng weer zachtjes aan de kook.
  • Schik de asperges in een met plasticfolie beklede vorm, bijvoorbeeld in een brood- of cakeblik.
  • Controleer of de bouillon voldoende op smaak is. Aga agar neemt wat van de smaak weg, dus je kunt wat extra peper en zout toevoegen.
  • Overgiet de asperges met de bouillon en zet alles in de koeling.
  • Nu is het tijd om de tartaarsaus te maken.
  • Breng de room aan de kook.
  • Roer het maiszetmeel met een beetje water tot een papje.
  • Voeg dit papje al roerende toe aan de room.
  • Laat even indikken en laat afkoelen.
  • Hak ondertussen de kappertjes, augurk, uitjes en tempeh heel fijn.
  • Voeg enkele druppels citroensap toe aan de room.
  • Mix er geleidelijk de olie door tot je een dikke mayonaise-achtige substantie krijgt.
  • Meng de fijngehakte kappertjes, augurk, uitjes en tempeh door de mayonaise.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat goed afkoelen.
  • Haal de aspergeterrine uit de vorm.
  • Snijd de aspergeterrine in plakken en serveer met de tartaarsaus.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail