Aspic van asperges met ham en Limburgse mosterdcrème

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Aspic van asperges met ham en Limburgse mosterdcrème is zo’n lekker ouderwets en traditioneel recept uit de aspergeprovincie bij uitstek, Limburg.
In Duitstalige landen is aspic een veel gangbaarder gerecht als hier. Jammer, deze aspic van asperges bleek een heerlijk bijgerecht te zijn bij lunch en hoofdmaaltijd.

Probeer, behalve deze aspic van asperges ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
Ingrediënten voor de gelei
5 dl rieslingwijn
8 blaadjes gelatine
zout
 
Ingrediënten voor de vulling
10 geschilde witte asperges
300 gram gekookte ham
1 bosje peterselie
 
Ingrediënten voor de mosterdcrème
1 dl ongezoete room
2 eetlepels grove Limburgse mosterd
 
TIP
Dit traditionele recept voor aspic van asperges is gemaakt met witte asperges. Ik denk dat het ook lekker is met groene asperges, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd.
BEREIDING
 
De gelei
  • Week de gelatineblaadjes in koud water totdat ze zacht zijn.
  • Maak de wijn heet.
  • Los de uitgeknepen blaadjes gelatine op in de warme wijn.
  • Voeg naar smaak zout toe.
  • Zet de pan in een grotere pan of teiltje gevuld met koud water.
  • Laat het mengsel, onder af en toe roeren, handwarm worden.

De vulling

  • Maak de asperges schoon en kook ze beetgaar.
  • Was en pluk de peterselie.
  • Maak de peterselie droog in een theedoek.
  • Hak de peterselie grof.
  • Snij de ham in blokjes en meng deze door de peterselie.
  • Snijd de asperges in grove stukken.
  • Meng de asperges door het ham-peterseliemengsel.
  • Doe daarna dit mengsel in een bakvorm (cake- of broodvorm of tulband).

De aspic

  • Giet het afgekoelde gelatinemengsel er overheen.
  • Druk het geheel goed aan en zet de aspic van asperges afgedekt in de koelkast gedurende 24 uur.
  • Daarna kunt u de vorm omkeren, op een snijplank storten en zo nodig voorzichtig met een glad mes los snijden.

De mosterdcrème

  • Om het helemaal op z’n Limburgs af te maken, maakt u nu ook nog even mosterdcrème.
  • Klop de room totdat deze lobbig is.
  • Voeg de mosterd toe en spatel deze er doorheen.
  • Serveer de mosterdcrème in een apart kommetje, zodat ieder naar eigen smaak mosterdcrème kan toevoegen aan de aspic van asperges.
  • Eet smakelijk!


SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail