Bladerdeegrolletjes met gebakken ijsbergsla,
sjalotjes, dille en oude kaas

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u van dit recept voor een bladerdeegrolletjes met gebakken ijsbergsla, sjalotjes, dille en oude kaas? Ook geen alledaags hapje, proberen dus maar.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Deze bladerdeegrolletjes met gebakken ijsbergsla, sjalotjes, dille en oude kaas zijn heerlijk als snack of als borrelhap. U kunt natuurlijk dezelfde vulling gebruiken als basis om een lekkere quiche te maken.

INGREDIËNTEN
 
De hoeveelheden zijn afhankelijk van het aantal hapjes dat u wilt maken. Ik ben hier voor het gemak maar uitgegaan van 10 velletjes bladerdeeg, waarvan u 20 rolletjes kunt maken of zelfs 30 tot 40 borrelhapjes.
 
1 pakje bladerdeeg (10 velletjes)
1-2 kroppen ijsbergsla
3 sjalotjes
2 eetlepels dille
350 gram oude geraspte kaas
3 eieren
olijfolie
nootmuskaat
zout en peper
BEREIDING
 
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Verwarm de oven voor. Elektrische oven 200 graden, heteluchtoven 180 graden, gasoven stand 4-5.
  • Pel en snijd de sjalotjes in fijne snippers.
  • Haal de bladeren los van de ijsbergsla, was ze en dep droog met keukenpapier of schone theedoek.
  • Snijd de sla in korte, smalle reepjes.
  • Hak de dille fijn.
  • Bak de sjalotjes in wat olie in een wok en voeg daarna de sla toe.
  • Schep voorzichtig om en doe dit ongeveer 5 minuten. De sla moet wat knapperig blijven.
  • Verwijder zoveel mogelijk vocht. Gebruik eventueel een zeef en de bolle kant van een lepel om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.
  • Doe daarna het sla-ui mengsel terug in de wok, maar er wordt niet meer gekookt, dus het vuur blijft uit.
  • Voeg de kaas toe.
  • Klop de eieren los, voeg toe en schep om.
  • Maak af op smaak met nootmuskaat, peper en zout en eventueel nog wat knoflookpoeder, gemberpoeder of chilipoeder.
  • Snijd 1 plakje bladerdeeg doormidden en vet dit een beetje in met een in olie gedoopt kwastje.
  • Leg een koffielepel vulling op het bladerdeeg.
  • Rol daarna op en zorg ervoor dat de vulling er niet uit geduwd wordt.
  • Doe dit met alle plakjes bladerdeeg en leg ze op een ingevet bakblik of gebruik bakpapier als ondergrond.
  • Bak de hapjes ongeveer 30 minuten. Houd het in de gaten, wordt de bovenkant te donker, dek het dan af met aluminiumfolie.
  • TIP
    Wilt u een mooi glanzend bovenkantje? Klop dan een ei los en smeer daarmee de bovenkanten in met een kwastje.
     
    Het is ook lekker om, nadat het bladerdeeg ingesmeerd is met ei, nog wat sesamzaadjes bovenop de hapjes te strooien.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail