Laat u verrassen door de veelzijdigheid van bleekselderij en de bleekselderijrecepten van Groenteboer Marco
Wist u dat bleekselderij
- gezien wordt als superfood;
- bij de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen gebruikt werd als medicijn;
- in China al duizenden jaren gebruikt wordt voor behandeling van hart- en vaatziekten;
- pas in de Middeleeuwen ook als culinaire groente werd ontdekt;
- pas in de 18de eeuw voor het eerst rauw werd gegeten;
- tegenwoordig voornamelijk rauw wordt gegeten;
- 150 jaar geleden in speciale selderijvazen werd gezet om het goed te houden;
- verpakt in aluminiumfolie wel een maand lang goed blijft in de koelkast;
- kalium, calcium, magnesium, fosfor en ijzer bevat;
- vitamine K, B2, B5, A, C, foliumzuur en veel vezels bevat;
- de bloeddruk en slechte cholesterol verlaagt;
- caloriearm is, vet afbreekt en uw lichaam schoonmaakt;
- ontstekingen remt en slapeloosheid vermindert;
- de weerstand verhoogt en vrije radicalen neutraliseert;
- het zenuwstelsel reguleert en een kalmerend effect heeft;
- het libido verhoogt en gezien wordt als natuurlijk viagra;
- artitis en jicht verlicht;
- oedeem bestrijdt en vocht afdrijft;
- rauw, gekookt, gestoofd, gebakken en gewokt gegeten kan worden;
- blaadjes ook eetbaar zijn en lekker in salade, soep, bouillon of garnering;
- blaadjes meer vitaminen en mineralen bevatten dan de stengels;
- de draden aan bolle kant en zijkanten verwijderd kunnen worden met een dunschiller;
- makkelijk zelf te kweken is door de onderkanten eerst in een schoteltje water te zetten en daarna in een pot grond.
BIO EN/OF VEGETARISCH?
Voor alle vegetariërs en mensen die minder (vaak) vlees willen eten
In alle bleekselderijrecepten kunt u het vlees weglaten of vervangen door de vleesvervangers van De Vegetarische Slager.
Groenteboer Marco heeft alle Vegetarische Slagerproducten op voorraad!

Hapjes en tussendoortjes
- Bleekselderij met dipsauzen
- Gefrituurde bleekselderij
- Gevulde bleekselderij met ricotta, kaas en tuinkers uit de oven
- Gevulde bleekselderij met roomkaas en groene olijven
- Loempiabuideltje met bleekselderij en boursin
- Toast met bleekselderijsalade met gerookte kipfilet en appel
Bijgerechten
- Bleekselderij met limoen-tijmolie
- Bleekselderijpuree met aardappelen en spekjes
- Gesmoorde bleekselderijschotel
- Gestoofde bleekselderijschotel
- Italiaanse caponata met bleekselderij, aubergine en tomaat
- Japanse bleekselderij met zeewier en oestersaus
- Kerriesaus met bleekselderij
- Portugese groenteschotel met bleekselderij
Soepen
- Bleekselderij-aardappelsoep
- Bleekselderijsoep met geitenkaas en munt
- Bleekselderijsoep met kastanjechampignons
- Bleekselderij-preisoep
- Bleekselderijsoep met zalm en dille
- Oosterse bleekselderijsoep met kip en kokos
- Peren-bleekselderijsoep met rozemarijn
Salades
- Bleekselderij-appelsalade met kikkererwten
- Bleekselderijsalade met feta, ei en verse kruiden
- Bleekselderij-kaassalade met cashewnoten
- Bleekselderijsalade met komkommer en tonijn
Hoofdgerechten
- Drentse bonenschotel met bleekselderij, prei en tomaat
- Kerrierisotto met bleekselderij, appel en gamba’s
- Mihoen goreng met bleekselderij en kip
- Perzische bleekselderijschotel met lamsvlees (Khoreste Karafs)
- Pittige stamppot met bleekselderij, zoete aardappel, kokos en spek
- Slavink met bleekselderij en gebakken appel
- Zalmpakketje met bleekselderij, tomaat en verse kruiden
Taarten









