Bleekselderijtaart met rivierkreeftjes

Bleekselderij is het hele jaar door verkrijgbaar. Supergezond en het past eigenlijk in ieder gerecht door zijn lekkere frisse smaak. U kunt het rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en in de soep natuurlijk. Zowel het bladgroen als de stengels als de voet zijn eetbaar, dus u kunt de bleekselderij optimaal gebruiken voor uw gerechten.
 
Weet zo’n lekkere, hartige taart vol gezondheid, mineralen en vitaminen. Deze bleekselderijtaart met rivierkreeftjes is heerlijk als alternatief diner of lunch, of voor de hartige trek tussendoor. Omdat de bleekselderijtaart zowel koud als warm erg lekker is, is hij ook uitstekend geschikt voor de picknick in het park en als borrelhapje.
 
Eet u de bleekselderij rauw in een salade, ga dan uit van 100 gram per persoon. Kookt, roerbakt of wokt u de bleekselderij, reken dan ongeveer 200 gram per persoon, tenzij u ook nog andere groenten toevoegt natuurlijk.
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
1 pakje bladerdeeg
6 stengels bleekselderij
1 ui
2 teentjes knoflook
1 groene paprika
half bosje bladpeterselie
2 bosuitjes
1 eetlepel boter
1 eetlepel cajunkruiden
500 gram rivierkreeftjes
1 ei
3 beschuiten
300 ml room
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg en bekleed de vorm met het deeg.
  • Pel ui en knoflook en snipper fijn.
  • Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in blokjes.
  • Was, schil en snijd de bleekselderij in blokjes.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de ui, knoflook en cajunkruiden.
  • Voeg paprika en bleekselderij toe en bak ongeveer 4 minuten mee.
  • Voeg de room toe en laat ongeveer 5 minuten op laag vuur inkoken. Houd een beetje room achten om later de randen mee te bestrijken.
  • Pluk en hak de peterselie fijn.
  • Was en snijd de bosuitjes in ringetjes, ook het groen en voeg toe.
  • Verkruimel de beschuiten en voeg toe.
  • Klop het ei, zodat eiwit en eigeel goed gemengd zijn, voeg toe en roer goed door. Houd een klein beetje ei achter om later de randen mee in te smeren.
  • Haal de pan van het vuur en laat de vulling ongeveer 5 minuten afkoelen, voeg dan de rivierkreeftstaartjes en de peterselie toe.
  • Vet de taartvorm in en bekleed met het bladerdeeg. Het deeg dat niet nodig is, kneed u samen en rolt u later uit tot een plak die dienst kan doen als “deksel”.
  • Meng de achtergehouden room met het achtergehouden ei.
  • Stort de vulling in de vorm en bestrijk met een kwastje de randen met het mengsel van ei en room.
  • Rol het overgebleven deeg uit uit tot een plak. Leg deze plak op de vulling en plak de randen goed aan elkaar.
  • Snijd het “deksel” op enkele plaatsen in, zodat de stoom kan ontsnappen.
  • Bestrijk het deeg eventueel nog met een restantje van het ei-roommengsel.
  • Bak de taart in 40 minuten goudbruin en gaar.
  • Dreigt de bovenkant te verbranden, dek dan af met aluminiumfolie.
  • Eet smakelijk!

Terug naar BLEEKSELDERIJrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail