Zuid-Afrikaanse bobotie met vers en gedroogd fruit

Fruit wordt meestal uit het handje gegeten, bewerkt of onbewerkt als dessert genuttigd of in (zoete) taarten gebruikt. Heerlijk natuurlijk en ook heel gezond, maar er is zoveel meer mogelijk met fruit, zeker in combinatie met groenten. Op deze website zult u bijna alleen maar fruitrecepten aantreffen waarbij fruit gebruikt wordt in combinatie met groenten. Voor het overige, raadpleeg internet.

Een leuk Zuid-Afrikaans recept, deze bobotie met appels, banaan, ananas en gedroogd fruit. De bobotie is hoogstwaarschijnlijk samen met Jan van Riebeeck naar de Kaap gekomen. De Nederlanders wisten in die tijd al hoe een kerrievleesschotel bereid moest worden. Dit was zo algemeen, dat er rond 1752 al speciale potten voor vervaardigd werden, zoals blijkt uit een boedelinventaris uit die tijd, waarin een bobotieketel genoemd werd.
In 1951 is de bobotie opgenomen als traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht in een internationaal receptenboek uitgegeven door de Verenigde Naties.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
750 gram rundergehakt
1 grote ui
1 teentje knoflook
1 verse ananas
2 bananen
2 appels
2 sneetjes oudbakken brood
250 ml melk
3 eieren
50 gram amandelschaafsel
6 gedroogde abrikozen
half kopje rozijnen
4 laurierblaadjes
2 eetlepels kerriepoeder
koenjit (optioneel)
zout en peper
olie
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe eerst al het voorbereidend werk zodat u vervolgens lekker door kunt koken. Pel de ui en snipper fijn.
  • Maak de ananas schoon en snijd in blokjes.
  • Snijd de bananen in dunne plakjes en besprenkel met wat citroensap om bruin worden te voorkomen.
  • Schil de appels, snijd in blokjes en besprenkel met citroensap.
  • Snijd de korstjes van het brood.
  • Verhit wat olie in een braadpan en bak het gehakt rul en maak af op smaak met zout en peper.
  • Verhit wat olie in een andere pan en fruit daarin de ui.
  • Voeg na vijf minuten de uitgeperste knoflook toe en fruit 1 minuut mee.
  • Voeg kerriepoeder toe en bak het even mee.
  • Voeg ananas, appel en banaan toe en schep om zodat alles goed gemengd wordt.
  • Voeg nu het gehakt en de laurierblaadjes toe en meng alles goed.
  • Week het oudbakken brood kort in wat melk en knijp de melk er uit. Trek het brood in plukjes uit elkaar en verdeel over het gehakt-fruitmengsel.
  • Klop in een kom de eieren los met de melk.
  • Voeg de helft toe aan het gehakt-fruitmengsel en meng goed.
  • Schep de inhoud van de pan in een ruime ovenschaal.
  • Strijk de bovenkant glad en giet er de rest van het ei-melkmengsel overheen.
  • Strooi het amandelschaafsel over het gerecht.
  • Bedek de schaal met aluminiumfolie en zet die 45 minuten in de oven.
  • Serveer de bobotie met rijst, waaraan u tijdens het koken een half kopje rozijnen en een stuk of zes in reepjes gesneden gedroogde abrikozen toevoegt.
  • Smullen maar!
  • TIPS
    Een theelepeltje koenjit of kurkuma in het kookvocht zorgt voor een mooie gele kleur.
     
    Serveer er een frisse salade bij.

Terug naar FRUITrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail