Boerenkoolstamppot makreel met koolraap en gemarineerde ui

Een bijzondere combinatie in deze lekkere boerenkoolstamppot makreel.

 
INGREDIËNTEN
 
500 gram gesneden boerenkool
1 kleine koolraap of bloemkool
1 ui
2 theelepels kurkuma
100 ml witte wijnazijn
2 eetlepels olijfolie
100 gram havermout
500 ml groentebouillon
1 makreel of makreelfilet (± 300 g)

BEREIDING
 
    boerenkoolstamppot makreel
  • Pel de ui.
  • Snijd de ui in vieren en vervolgens in dunne plakjes.
  • Meng in een kommetje de kurkuma met de azijn.
  • Schep de plakjes ui er doorheen.
  • Laat de ui 3 tot 4 uur marineren tot de ui mooi geel en zacht zijn.
  •  

  • Schil de de koolraap en snijd eerst in plakken en daarna in blokjes.
  • Geef je de voorkeur aan bloemkool, maak dan losse roosjes.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  • Roerbak koolraap of bloemkool ongeveer 1 minuut.
  • Schep beetje bij beetje de boerenkool er doorheen.
  • Roerbak tot de boerenkool iets begint te slinken.
  • Schep daarna de havermout er doorheen.
  • Schenk de bouillon erbij.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Laat de groenten gaar worden op een laag vuur met het deksel op de pan (± 20 min.).
  •  

  • Als je een hele makreel hebt gekocht, maak dan de makreel eerst goed schoon.
  • Verwijder vel, kop en staart.
  • Neem het visvlees van de graat en verdeel het in stukken.
  • Leg de stukken makreel in een magnetronschaal.
  • Verwarm afgedekt 2-3 minuten op 600 watt in de magnetron.
  •  

  • Schep de uitjes uit de azijn en laat ze in een zeef uitlekken.
  • Stamp de groenten met een stamper tot een rulle stamppot.
  • Meng de helft van de ui door de stamppot.
  • Maak op smaak met 1-2 eetlepels van de gele azijn.
  • Serveer de boerenkoolstamppot in diepe borden.
  • Leg de stukken makreel er bovenop.
  • Verdeel de resterende ui over de makreel.
  • Eet smakelijk!
  • Tip
    Voor de bouillon in deze boerenkoolstamppot makreel kun je ook gebruik maken van biologische bouillonblokjes of kant en klare bouillon van De kleinste Soepfabriek. Beiden verkrijgbaar bij Groenteboer Marco.

Terug naar Boerenkoolrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail