Botersla met waterkers en overjarige boerenkaas

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, overheerlijke gerechten.
 
Eén van mijn favorieten, deze botersla met waterkers en overjarige boerenkaas. De zachte smaak van botersla in combinatie met die pittige kaas, die smelt in je mond, plus die specifieke smaak van waterkers, mmmmmm. Het krokant gebakken Zeeuwse spek voegt er nog wat extra hartigheid en knapperigheid aan toe. Maar ook zonder spek vind ik deze salade heerlijk.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Botersla met waterkers en overjarige boerenkaas is heerlijk als lunch met wat stokbrood, niet te versmaden. Doet het ook goed als tussendoortje, wanneer je wel trek hebt in iets, het liefst iets hartigs, maar nog niet toe bent aan een volledige maaltijd.

INGREDIËNTEN
 
1 krop botersla
1 bosje waterkers
1 eetlepel rode wijnazijn
1 theelepel appelstroop
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
150 gram Zeeuws spek
100 gram overjarige brokkelkaas
4 eetlepels zonnebloempitten
 
TIP
Voor mensen die liever geen vlees eten, deze sla is ook heerlijk zonder Zeeuws spek.
 
U kunt de waterkers ook vervangen door spinazieblaadjes.
BEREIDING
 
 • Haal de bladeren los van de sla.
 • Verwijder de harde stelen uit de waterkers.
 • Leg de slabladeren en waterkers in ijskoud water.
 • Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan en laat afkoelen.
 • Klop van azijn, appelstroop en olie een dressing en maak af op smaak met zout en peper.
 • Droog de sla en waterkers goed en meng met de dressing.
 • Verwarm de boter in een grote koekenpan en bak het Zeeuws spek krokant.
 • Verdeel de sla over borden.
 • Bestrooi met de zonnebloempitten.
 • Brokkel er grove stukken kaas overheen.
 • Verkruimel het krokante spek over de salade.
 • Eet smakelijk.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail