Boterslasalade met avocado, overjarige kaas,
muntthee-kip en pruimenchutney met brood

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u van een rijke maaltijdsalade? Deze boterslasalade met avocado, overjarige kaas, muntthee-kip en pruimenchutney met brood zal aan al uw verwachtingen voldoen. Heerlijk!

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Deze uitgebreide en ‘rijke’ boterslasalade is heerlijk voor een uitgebreide lunch of als koud diner.

INGREDIËNTEN
 
SALADE
1 krop botersla
half bosje munt
2 avocado’s
2 sjalotten
400 gram kipfilet
100 gram overjarige brokkelkaas
1 zakje groene thee
2 theelepels limoensap
2 theelepels mosterd
2 theelepels honing
8 eetlepels olijfolie
2 eetlepels pompoenpitten
Goed brood
 
PRUIMENCHUTNEY
500 gram rijpe pruimen
50 gram rozijnen
1/2 theelepel kaneel
2 kruidnagels
125 ml witte wijnazijn
150 gram suiker
1 rode ui
snufje piment (optioneel)
BEREIDING
 
SALADE
  • Breng een steelpan met water aan de kook.
  • Voeg de thee, een paar takjes munt en de kipfilet toe.
  • Zet het vuur laag en pocheer de kipfilet zachtjes in 12 minuten gaar.
  • Meng het limoensap, de mosterd, honing en olijfolie tot een gladde vinaigrette.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Haal de slabladeren los, was ze en dep ze droog met een schone theedoek.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Halveer de avocado’s, verwijder de pitten en schep de helften er voorzichtig uit met een lepel.
  • Leg ze bij de sla op de borden en besprenkel met vinaigrette.
  • Verbrokkel de kipfilet en verdeel over de salade.
  • Pel de sjalotten, snijd in dunne ringen en verdeel over de salade.
  • Verdeel de verbrokkelde kaas en geroosterde pompoenpitten over de salade.
  • Sprenkel de rest van de dressing er overheen.
  • Serveer met geroosterd stokbrood en pruimenchutney.

PRUIMENCHUTNEY

  • Ontpit de pruimen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Pel de ui en snijd in snippers.
  • Doe alle ingrediënten samen in een pan en kook 45-60 minuten op laag vuur.
  • Schep de warme chutney in een schone pot en laat afkoelen.
  • TIP
    Deze pruimenchutney is ook heerlijk bij een broodje oude kaas, en wildgerecht

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail