Broccoli-appelsoep, een onverwacht lekker soepje

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Appel associëren de meeste mensen niet met soep, ik ook niet eerlijk gezegd. Maar deze broccoli-appelsoep bleek onverwacht lekker te zijn. Het proberen waard dus!

Probeer, behalve deze broccoli-appelsoep, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 stronk broccoli
1 friszoete appel
1 eetlepel olijfolie
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook
1 theelepel korianderpoeder
2 blokjes groentebouillon
500-1000 ml water
crème fraîche
amandelschaafsel
BEREIDING
 
  • Was en snijd de broccoli in roosjes en de stengel in plakjes. Houd de plakjes gescheiden van de roosjes, want zij hebben iets meer kooktijd nodig.
  • Schil de appel en verwijder het klokhuis.
  • Verdeel de appel in 8 stukken.
  • Pel en snipper ui en knoflook.
  • Verwarm de olijfolie op halfhoog vuur in een soeppan, groot genoeg voor 2,5 liter soep.
  • Fruit ui en knoflook.
  • Voeg korianderpoeder toe en bak dit even mee.
  • Doe de bouillonblokjes en de broccolistronk in de pan.
  • Voeg zo veel water toe als nodig is om de plakjes broccoli helemaal onder water te zetten.
  • Breng het water aan de kook en kook de broccoli 2-3 minuten.
  • Voeg daarna de broccoliroosjes en de stukken appel toe.
  • Voeg opnieuw water toe aan de pan, zodat de broccoliroosjes net onder water staan.
  • Kook totdat de broccoli echt gaar en zacht is (ongeveer 7 minuten).
  • Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer.
  • Maak op smaak met zout en peper.
  • Als de soep te dik is, voeg dan kleine scheutjes heet water toe terwijl u pureert.
  • Om de broccoli-appelsoep helemaal af te maken, roostert u het amandelschaafsel kort zonder olie in een koekenpan totdat het lichtbruin kleurt.
  • Klop de crème fraîche los met 1 of 2 eetlepels water.
  • Schep de broccoli-appelsoep in kommen.
  • Druppel hier de creme fraiche overheen en bestrooi met het amandelschaafsel.
  • Eet smakelijk!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail