Broccoli-geitenkaasquiche met (oud) brood-notenbodem

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Dit is wel een hele lekkere manier om uw oud brood weg te werken. Je zou bijna gaan hopen om vaak te veel oud brood over te houden, om een goed excuus te hebben om jezelf te buiten te gaan aan deze overheerlijke broccoli-geitenkaasquiche.
Zeer aan te bevelen, deze broccoli-geitenkaasquiche met brood-notenbodem. Uitproberen dus!

Probeer, behalve deze broccoli-geitenkaasquiche, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
600 gram broccoli
2 rode uien
6 sneetjes (oud volkoren) brood
95 gram hazelnoten
5 eieren
50 gram boter, gesmolten
2 eetlepels olijfolie
125 ml slagroom
200 gram zachte geitenkaas
2 theelepels gedroogde rozemarijn
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Maal in een een keukenmachine of blender het brood en de hazelnoten fijn, dit wordt de basis van uw quichebodem.
  • U kunt hier eventueel ook nog wat verse kruiden toevoegen.
  • Smelt de boter en voeg dit toe aan het broodmengsel.
  • Breek 1 ei en meng dit er goed doorheen.
  • Bedek de bodem en de randen van de quichevorm met dit brood-notenmengsel en bak dit 10 minuten in de oven.
  • Bak ondertussen met wat olijfolie de ui 2 minuutjes in een koekenpan, totdat de ui een beetje glazig is.
  • Kook de broccoli 4 minuten.
  • Giet af en spoel de broccoli met koud water om het kookproces stop te zetten.
  • Laat de broccoli goed uitlekken in een zeef.
  • Doe daarna de broccoli in de voorgebakken quichevorm.
  • Klop in een kom 4 eieren los met de slagroom.
  • Verkruimel de geitenkaas er in.
  • Voeg rozemarijn, olie, peper en gebakken ui toe en meng goed.
  • Giet dit mengsel over de broccoli in uw quichevorm.
  • Bak de quiche in ongeveer 30 minuten gaar.
  • Als de bovenkant halverwege het bakken te donker dreigt te worden, dek dit dan af met aluminiumfolie.
  • Eet smakelijk!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail