Broccoli-muntsoep, een lekker fris soepje

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
De munt is erg bepalend voor de smaak en de frisheid van deze broccoli-muntsoep. Zelf vind ik dat heerlijk, maar smaken verschillen. Ik ken ook zat mensen, die het al snel teveel vinden. Wees dus voorzichtig met het toevoegen van munt, er extra bijdoen kan altijd, er uithalen niet. Proef tussendoor regelmatig de soep en voeg dan wat extra toe, als u vindt dat er nog te weinig munt in uw broccoli-muntsoep zit.

Probeer, behalve deze broccoli-muntsoep, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 kg broccoli
2 uien
1 liter groentebouillon
2 teentjes knoflook
verse munt
olijfolie
4 eetlepels kookroom
zout en peper
BEREIDING
 
 • Gaat u de bouillon maken van een bouillonblokje, zet dan alvast het water op, zodat u de bouillon straks meteen kunt gebruiken.
 • Pel en snipper de ui en knoflook.
 • Fruit in een soeppan de ui en knoflook met een beetje olie.
 • Terwijl dit warm wordt, snijdt u snel de broccoli in grove stukken en voeg u dit toe.
 • Zet het vuur wat zachter en laat het zo een minuut of 2 met de deksel op de pan staan. Houd het wel goed in de gaten, zodat de broccoli niet aanbrandt.
 • Voeg na 2 minuten de bouillon toe, doe de deksel weer op de pan en breng het mengsel aan de kook.
 • Zet het vuur uit zodra het kookt en laat de deksel op de pan. Wacht ongeveer 4 minuten.
 • Giet het mengsel in de blender (of gebruik een staafmixer) en voeg een handvol verse gehakte munt toe.
 • Maak af op smaak met zout en peper.
 • Pureer nu de broccoli-muntsoep opnieuw, totdat het een mooi glad geheel is.
 • Voeg de kookroom toe en roer even goed door.
 • Eet smakelijk!

TIP
In plaats van kookroom kunt u ook sojaroom of amandelmelk gebruiken om er een mooie romige soep van te maken.


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail