Broccoli-venkeltaart (met of zonder worst)

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
De venkel geeft een hele lekker smaak aan deze taart. Dit recept is voor broccoli-venkeltaart met worst, maar is ook heel lekker zonder worst voor de vegetariërs onder de bezoekers van deze website.
U kunt eventueel de worst vervangen door vegetarische worstjes of door wat extra kaas. Helemaal niet vervangen door iets anders is ook een goede optie, want de groenten en de overige ingrediënten zijn al lekker en smakelijk genoeg.

Probeer, behalve deze broccoli-venkeltaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
250 gram broccoli
200 gram kerstomaten
1 ui
1 venkelknol
3 tenen knoflook, gehakt
2 eetlepels bloem
500 gram bladerdeeg (op rol)
1 theelepel venkelzaad
6 varkens- of lamsworstjes
100 gram Parmezaanse kaas
1 eetlepel balsamicoazijn
snufje chilivlokken
olijfolie
zout en peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg het bladerdeeg op een bakplaat of in een springvorm.
  • Kerf rondom een inkeping op 2 cm van de rand en bak het deeg in 20 minuten goudgeel.
  • Snijd de ui in ringen.
  • Verwijder de kern uit de venkelknol en snijd in plakjes.
  • Snijd de broccoli in (halve) roosjes en de stronk in (halve) plakjes.
  • Breng alvast een pan met water en een snufje zout aan de kook om de broccoli te blancheren.
  • Fruit de ui kort.
  • Voeg venkel, knoflook en venkelzaad toe en laat 10 minuten op een laag vuur bakken. Pas op dat het niet aanbrandt.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Zet dit mengsel daarna opzij.
  • Knijp het worstvlees uit de velletjes en draai er balletjes van.
  • Bak de balletjes 5 minuten in een beetje olie.
  • Blancheer de broccoli 2 minuten in het kokende water.
  • Laat de broccoli goed uitlekken in een zeef.
  • Verdeel het venkelmengsel over de taartbodem.
  • Strooi de geraspte parmezaanse kaas er overheen.
  • Maak dan een laagje worstballetjes.
  • Verdeel daarna de broccoli.
  • Halveer de kerstomaatjes en haal ze door de balsamicoazijn.
  • Leg ze bovenop de taart.
  • Bestrooi de broccoli-venkeltaart met de chilivlokken.
  • Bak de taart nog 20 minuten in de oven.
  • Als de bovenkant halverwege het bakken te donker dreigt te worden, dek dit dan af met aluminiumfolie.
  • Serveer je broccoli-venkeltaart met wat geschaafde Parmezaanse kaas en druppel er nog wat extra olijfolie en balsamico overheen.
  • Eet smakelijk!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail