Broccoli-zalm-aardappelschotel

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
De combinatie broccoli en zalm is altijd overheerlijk, bijna een match made in heaven. Koud of warm, gerookte, gebakken of gestoomde zalm, in combinatie met broccoli altijd overheerlijk en supergezond bovendien. Dit keer een recept voor een broccoli-zalm-aardappelschotel uit de oven. Niet moeilijk te maken en verrukkelijk.

Probeer, behalve deze broccoli-zalm-aardappelschotel, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram broccoli
700 gram vastkokende aardappelen
400 gram zalm
250 ml kookroom
1 eetlepel mosterd
50 gram geraspte kaas
peper en zout
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de aardappelen en snijd in niet te grote stukken.
  • Snijd de broccoli in roosjes en de stengel in plakken.
  • Kook de aardappelen ongeveer 15 minuten in een pan met water.
  • Voeg de laatste 3 kookminuten de broccoli toe.
  • Meng in een kommetje de kookroom met de mosterd en wat peper en zout.
  • Als de aardappelen en broccoli beetgaar zijn, afgieten en goed uit laten lekken in een zeef.
  • Verdeel de aardappelen en de broccoli over de ovenschaal.
  • Snijd de zalm in grove stukken en leg deze tussen de aardappels en broccoli.
  • Schenk de kookroom er overheen.
  • Strooi nu de kaas over de broccoli-zalm-aardappelschotel.
  • Zet de ovenschaal nog ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Dreigt de bovenkant te verbranden, leg er dan wat aluminiumfolie over. Houd het dus af en toe in de gaten.
  • Eet smakelijk!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail