Broccolipesto met citroen (zonder kaas)

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze broccolipesto met citroen is lekker bij pasta of als tapenade bij aperitief of borrel.

Probeer, behalve deze broccolipesto met citroen, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram broccoli
1 – 2 teentjes knoflook
1 citroen (schoongeboend)
6 eetlepels olijfolie
1 theelepel zeezout
50 gram pijnboompitten
peper en zout
BEREIDING
 
  • Rasp de schil van de citroen.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan zonder olie.
  • Hak de broccoli in stukken.
  • Doe olijfolie, zeezout, knoflook, broccoli en pijnboompitten in de keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en maal alles tot een grove pesto.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Smullen maar!

TIP
Broccolipesto met citroen is natuurlijk lekker in pastaschotels. maar kan ook als tapenade gebruikt worden in combinatie met bijvoorbeeld tomaat, komkommer of lekker brood.
Je kunt er ook heel goed champignons mee vullen of er gevulde flensjes mee maken, eventueel in combinatie met gerookte zalm. Dan heb je een heerlijk hapje of voorgerecht.

ALGEMENE TIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

 

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail