Broccolipesto met rode peper en kaas

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze broccolipesto met rode peper is lekker bij pasta of als tapenade bij aperitief of borrel.

Probeer, behalve deze broccolipesto met rode peper, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 broccoli
2 teentjes knoflook
halve rode peper
1 eetlepel pijnboompitten
olijfolie
100 gram peccorino romano
zout
BEREIDING
 
  • Breng een pan water aan de kook met wat zout.
  • Was en snijd de broccoli in roosjes en de stengel in plakjes.
  • Blancheer de broccoli 3 minuten in het kokende water.
  • Giet de broccoli af en houd even onder de koud waterkraan om het gaarproces stop te zetten.
  • Laat daarna de broccoli goed uitlekken in een zeef.
  • Pel de knoflook.
  • Snijd de rode peper open en verwijder de zaadjes.
  • Maal de broccoli samen met pijnboompitten, rode peper en knoflook in een keukenmachine tot puree of gebruik een staafmixer.
  • Voeg daarna langzaam scheutjes olie toe totdat de pesto lekker smeuiig is.
  • Maak af op smaak met een beetje (zee)zout en meng nog even goed.
  • Rasp de pecorino romano er boven en roer dit door de broccoli-peperpesto.
  • Smullen maar!

TIP
Ik ben bij dit recept uitgegaan van blancheren, maar je kunt de broccoli natuurlijk ook rauw gebruiken.

Broccolipesto met rode peper is natuurlijk lekker in pastaschotels. maar kan ook heel goed als tapenade gebruikt worden in combinatie met bijvoorbeeld tomaat, komkommer, toast, roggebrood of ander lekker brood.
Je kunt er ook heel goed champignons mee vullen of er gevulde flensjes mee maken, eventueel in combinatie met kipfilet. Dan heb je een heerlijk borrelhapje of voorgerecht.

ALGEMENE TIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

 

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail