Broccoliquiche met rookworst

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
De echte Hollandse rookworst doet het niet alleen maar goed in stamppotten en in snert, maar ook in deze broccoliquiche met rookworst, is hij niet te versmaden. Voor liefhebbers van rookworst een heerlijk recept, eenvoudig en zo klaar, de oven doet het meeste werk voor u. Uitproberen dus maar!

Probeer, behalve deze broccoliquiche met rookworst, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 vel kruimeldeeg of pakje bladerdeeg
1 broccoli
1 rookworst
3 eieren
3 eidooiers extra
250 ml kookroom
150 gram geraspte pittige kaas
olijfolie
zout en peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Ontdooi het deeg.
  • Bekleed de quichevorm of springvorm met het deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat de lucht weg kan.
  • Breng alvast een pan water aan de kook met een snufje zout om straks de broccoli te blancheren.
  • Kook de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de rookworst in plakjes en doe dit in je quichevorm.
  • Snijd de broccoli in (halve) roosjes en de stronk in (halve) plakjes.
  • Blancheer de broccoli 4 minuten in het kokende water.
  • Laat daarna schrikken onder de koud waterkraan.
  • Laat goed uitlekken in een zeef en verdeel over de quiche.
  • Klop de eieren los met de extra eidooiers, de room en de kaas.
  • Maak het eimengsel af op smaak met peper en zout.
  • Giet het over de quiche.
  • Bak de broccoliquiche met rookworst in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Als de bovenkant halverwege het bakken te donker dreigt te worden, dek dit dan af met aluminiumfolie.
  • Laat de broccoliquiche even afkoelen vóórdat je hem uit de vorm haalt.
  • Eet smakelijk!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail