Broccoliquiche van croissantdeeg

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
De blikjes croissantdeeg zijn natuurlijk handig om snel verse croissantjes te bakken, maar er is meer mee mogelijk.
Het is ook heel handig om snel een quiche mee te maken. Ik zelf gebruik het regelmatig om mijn left-overs op een snelle en lekkere manier in te verwerken, en ik heb er altijd succes mee.
Handig dus om altijd een blikje in de koelkast te hebben liggen. Dit recept voor de broccoliquiche van croissantdeeg gaat uit van vaststaande hoeveelheden en samenstelling, maar is vooral bedoeld als inspiratiebron. Kijk eens rond in je koelkast wat je daar nog hebt liggen en maak nieuwe combinaties.

Probeer, behalve deze broccoliquiche van croissantdeeg, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 broccoli
2 uien
8 plakjes gerookt spek
200 ml creme fraiche
3 eieren
geraspte Parmezaanse kaas
1 blikje croissantdeeg
olie of boter
water
peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Ontdooi (zo nodig) het deeg.
  • Bak de plakjes spek zonder toevoeging van olie in een koekenpan totdat ze lekker knapperig zijn.
  • Leg daarna het op keukenpapier om het overtollig vet kwijt te raken.
  • Snijd de ui in halve of kwart ringen en bak deze in het spekvet totdat ze goudbruin en zacht zijn.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en de stronk in kleine plakjes.
  • Kook de broccoli met een klein beetje water in de pan, totdat de broccoli beetgaar is.
  • Meng in een kom creme fraiche, eieren, vers gemalen peper en een handje (vers) geraspte Parmezaanse kaas.
    Zout is niet nodig, het spek en de kaas is zout genoeg.
  • Wil je het lekker kazig, voeg dan wat meer Parmezaanse kaas toe.
  • Bekleed de quichevorm met het deeg en druk de naden goed tegen elkaar aan. Maak je handen even nat, dan is het veel makkelijker werken.
  • Zorg dat je een opstaande rand hebt van ongeveer 3 cm.
  • Prik het deeg in met een vork, zodat de lucht weg kan.
  • Verkruimel het spek en verspreid deze met de broccoli en uien over het deeg.
  • Schenk het creme fraiche-eimengsel er overheen.
  • Bak de broccoliquiche van croissantdeeg gaar in 30 minuten.
  • Dreigt de bovenkant te donker te worden, dekt dit dan af met aluminiumfolie.
  • Laat de quiche een kwartiertje tot een half uur afkoelen voordat je hem aan gaat snijden.
  • Eet smakelijk!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail