Broccolisalade met bosui, sesam en sojasaus

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Dit recept voor broccolisalade met bosui, sesam en sojasaus is lekker als lunch of als salade bij een lekkere rijstmaaltijd.

Probeer, behalve deze broccolisalade met bosui, sesam en sojasaus, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
650 gram broccoli
2 – 3 knoflookteentjes
2 bosuitjes
1 eetlepel sesamzaad
1 eetlepel arachideolie
2 theelepels sesamolie
1½ eetlepel lichte soja
BEREIDING
 
  • Breng een pan water aan de kook met wat zout.
  • Was en snijd de broccoli in roosjes en de stengel in plakjes.
  • Blancheer de broccoli max. 4 minuten in het kokende water.
  • Giet de broccoli af en houd even onder de koud waterkraan om het gaarproces stop te zetten.
  • Laat daarna de broccoli goed uitlekken in een zeef.
  • Doe de uitgelekte broccoli in een kom.
  • Rooster de sesamzaadjes een paar minuten in een droge koekenpan op een laag vuur, totdat ze bruin zijn.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Snijd de bosui in fijne ringetjes.
  • Meng de sesamzaadjes met bosui, knoflook, sesamolie, arachideolie en de soja.
  • Schenk dit mengsel over de afgekoelde broccoli en schep alles goed door elkaar.
  • Eet smakelijk!

TIP
Je kunt deze broccolisalade heel goed een dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren tot gebruik.
Dek de kom af met folie en laat de broccoli voor het serveren op kamertemperatuur komen.

ALGEMENE TIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

 

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail