Broodpie met spruitjes, winterwortel, knolselderij en rookworst

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Broodpie met spruitjes, winterwortel, knolselderij en rookworst, dat is weer eens wat anders als hartige taarten van bladerdeeg. Een lekkere winterse schotel voor korte dagen, lange, donkere avonden en lage temperaturen.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
200 gram spruitjes
1 kleine ui
250 gram winterwortel
250 gram pastinaak of knolselderij
1 appel, in blokjes
8 sneetjes meergranenbrood
4 eetlepels vloeibare boter
1 eetlepel kerriepoeder
250 gram rookworst, in blokjes
2 eetlepels geschaafde amandelen
50 ml water
zout en peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de spruitjes schoon, was ze, laat uitlekken en halveer ze.
  • Pel de ui en snijd fijn.
  • Schrap de wortel en snijd in blokjes.
  • Schil pastinaak of knolselderij en snijd in blokjes.
  • Meng de boter met de kerriepoeder.
  • Zet een pan met water op om de rookworst te laten wellen, volg hiervoor de gebruiksaanwijzing.
  • Verwarm 2 eetlepels van het botermengsel in een hapjespan en schep de ui, wortel, pastinaak en spruitjes er doorheen.
  • Bak de groenten 5 minuten en voeg dan 50 ml water toe en stoof ze afgedekt in 8 minuten beetgaar.
  • Ondertussen schilt u de appel, verwijdert u het klokhuis en snijdt u de appel in blokjes.
  • Ook de gekookte rookworst snijdt u in blokjes.
  • Schep appel en rookworst door het groenten en maak af op smaak met een zout en peper.
  • Schep alles in een ingevette lage taartvorm of ronde ovenschaal.
  • Snijd de korstjes van het brood en rol de sneetjes met een deegroller iets uit.
  • Bedek de groenten met het brood, de sneetjes mogen elkaar iets overlappen.
  • Bestrijk het brooddeksel met de rest van het boter-kerriemengsel.
  • Strooi de amandelen er overheen.
  • Schuif de schaal iets onder het midden in de oven en bak de pie in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail