Captain’s Dinner
Diner op de cruiseschepen van de Holland-Amerikalijn in de jaren ’30.

Belangrijke gasten op de cruiseschepen van de Holland-Amerikalijn werden uitgenodigd aan de tafel van de kapitein voor het Captain’s Dinner. Terwijl het salonorkest speelde en danslustigen zich aan een dansje waagden, genoot de elite van de eer om uitgenodigd te zijn door de kapitein om met hem het captains dinner te genieten.
Wij kunnen ons nu niet meer voorstellen dat een dergelijk gerecht – hoewel lekker – gezien werd als iets heel bijzonders. Gelukkig maar!
Hieronder vindt u het recept van het captain’s dinner. Geniet van deze stevige schotel en gebruik uw fantasie om terug te gaan in een tijd, die wij tegenwoordig als romantisch bestempelen.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve het captain’s dinner, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
700 gram kapucijners (gedopt gewicht)
250 gram magere gerookte spekblokjes
2 uien
1 sjalotje
1 eetlepel boter
1 rookworst
Tafelzuur: mosterd, augurken, zilveruitjes, piccalilly, komkommer
BEREIDING
 
  • Dop de kapucijners, kook ze beetgaar, giet af en laat uitlekken.
  • Kook de rookworst en snijd daarna in plakjes.
  • Pel de uien en snijd in ringen.
  • Bak de spekjes zonder vet en fruit de uien in het spekvet.
  • Zet de pannen op tafel.
  • Serveer met mosterd, augurken, zilveruitjes, piccalilly, komkommer en het fijngesnipperde rauwe sjalotje.
  • Eet smakelijk!
  • TIP
    Is lekker in combinatie met aardappelpuree, gekookte aardappelen of rijst en een frisse salade.

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail