Chinese slasoep met rijst, garnalen
en gemberwortel (magnetron)

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Probeer deze Chinese slasoep met rijst, garnalen en gemberwortel maar eens. Een heerlijk soepje voor de haastige mens die toch goed en gezond wil eten. Lang leve de magnetron, soms zo handig. Maar u kunt natuurlijk ook wat meer tijd nemen en het gewoon op het gasfornuis bereiden.

 
In vroeger tijden was het heel gewoon om sla warm te verwerken. Dat doen we tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer, veel mensen weten niet eens dat dat kan en dat dat ook lekker is. Slasoep paste in een cultuur van zuinigheid die vroeger heel gewoon was, maar in de huidige wegwerpcultuur veelalschittert door afwezigheid. Als je vroeger geen konijnen of kippen had, kon je de wat minder mooie en stugge slablaadjes, die rauw minder lekker waren, toch lekker maken en gebruiken voor de voeding. Het aardige is dat deze recepten voor slasoep – voortgekomen uit zuinigheid – ook uitstekend passen bij de huidige meer ecologisch bewuste mentaliteit.
Bij deze slasoep recepten ga ik meestal uit van hele kroppen sla. Iets dat vroeger niet het geval was, want alleen de rijken konden zich dat veroorloven, terwijl slasoep een typisch armeluisgerecht was. U kunt natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken en daarvoor alleen de bladeren gebruiken, die niet mooi of lekker genoeg zijn voor een rauwkostsalade.
 
Sla is goed te combineren met een diversiteit aan smaken, dat geldt ook voor slasoep.
Wilt u vegetarisch? Voeg dan wat meer groenten, (verse) kruiden en/of kiemen, kaas of ei toe aan de soep.
Niet vegetarisch? Slasoep is ook lekker in combinatie met spek, worst, vlees, kip, vis en schaaldieren.
 
Chinese slasoep met rijst, garnalen en gemberwortel is heerlijk als lunch, als tussendoortje, als voorgerecht of als hoofdbestanddeel van het diner in combinatie met een goede salade en brood of rijst.

INGREDIËNTEN
 
1 krop ijsbergsla
takje verse dille
1 cm verse gemberwortel
100 gram rijst
1 1/4 liter hete kippenbouillon (blokjes of pot)
1-2 eetlepels tomatenpuree
400 gram gepelde garnalen
zout en peper
BEREIDING
 
  • Maak eerst of beter nog de dag van tevoren de bouillon, want dat kost extra tijd.
  • Schil en rasp de gemberwortel
  • Doe rijst, bouillon, gember en tomatenpuree in een diepe schaal.
  • Dek die gedeeltelijk af en kook ongeveer 10-12 minuten op de hoogste magnetronstand tot de rijst gaar is.
  • Roer regelmatig om.
  • Draai, als de rijst na 12 minuten niet gaar is, de stand op halve hoogte en zet de schaal nog enkele minuten terug.
  • Was ondertussen de bladeren van de ijsbergsla en snijd in dunne reepjes.
  • Ris de blaadjes dille van het takje en hak fijn.
  • Voeg garnalen en sla toe aan de rijst en zet de schaal – nu geheel afgedekt – 1 minuut terug in de magnetron op de laagste stand.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in Chinese kommen.
  • Strooi er vlak voor het opdienen de dille overheen.
  • Eet smakelijk!
  • TIP
    Op dezelfde manier kunt u ook snel spinazie-, andijvie- of Chinese koolsoep maken.
     
    Uiteraard kunt u deze maaltijd ook gewoon klaarmaken op het gasfornuis, maar dan duurt het wat langer voor de rijst gaar is.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail