Curry-witlofsoep met gerookte zalm

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze curry-witlofsoep met gerookte zalm is een heel bijzonder soepje. Heerlijk als lunch of als opkikker tussendoor en heerlijk als voorgerecht bij uw diner. Uitproberen dus maar. Zeer aanbevolen!

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.

Probeer, behalve deze curry-witlofsoep, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
10 stronkjes witlof
4 uien
2 kruimige aardappelen
2 plakken gerookte zalm
2 eetlepels currypoeder (zacht of pittig, afhankelijk van uw smaak)
verse tijm
verse laurier (of 2 laurierblaadjes)
verse peterselie
2 liter kippen- of groentebouillon
2 dl room
scheutje sherry
klontje boter
peper en zout
 
TIP
Maak eerst verse kippen- of groentebouillon. De bouillon is de basis voor deze soep.
Geen zin om zelf bouillon te maken voor deze curry-witlofsoep? Maak dan gebruik van de heerlijke bouillons van De Kleinste Soepfabriek. Een goed, smakelijk en makkelijk alternatief, ook verkrijgbaar bij Groenteboer Marco.

BEREIDING
 
  • Pel de uien en snipper ze grof.
  • Verhit een klontje boter in een grote pan op een matig vuur.
  • Fruit hierin de stukjes ui tot ze glazig zijn, maar niet bruin worden.
  • Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken.
  • Voeg ze toe aan de uien en laat alles een paar minuten stoven.
  • Zet het vuur lager.
  • Houd ongeveer een kwart van de witlof opzij, want dat gebruikt u pas bij het opdienen.
  • Snijd de onderkant van de stronkjes witlof en snipper de groente grof.
  • Voeg de witlof toe aan de pan.
  • Laat alles nog 5 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Roer regelmatig even om.
  • Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.
  • Strooi de currypoeder in de pan en even flink doorroeren.
  • Schenk de kippen- of groentebouillon in de pan.
  • Laat de curry-witlofsoep 30 minuten sudderen op een matig vuur.
  • Verwijder dan het bouquet garni uit de soep.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een mooi glad, fluweelzacht mengsel.
  • Proef de soep en maak af op smaak met peper en zout.
  • Schenk de room in de soep en meng dit goed. Eventueel nog een keer met de staafmixer.
  • Snijd de apart gehouden witlof in flinterdunne reepjes.
  • Verwijder eerst de bittere kern.
  • Doe de dunne reepjes witlof in een schaaltje.
  • Snijd ook de plakjes gerookte zalm in fijne reepjes en doe dit in een apart kommetje.
  • Schenk eventueel een scheutje sherry in de curry-witlofsoep voor extra aroma. Niet teveel, proef de soep zodat je weet wanneer het genoeg is.
  • Leg in elke soepkom een portie van de fijngesneden zalm en de gesnipperde witlof.
  • Giet dan een flinke soeplepel van de warme curry-witlofsoep hier overheen.
  • Serveer onmiddellijk.
  • Eet smakelijk!

 
TIP
Serveer de curry-witlofsoep samen met lekker brood en een frisse salade, en u heeft in plaats van een voorgerecht, een heerlijk en volledig hoofdgerecht.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail