Doperwten-aardappelpasteitje met gember

Een echt hartig en pittig hapje, dit doperwten-aardappelpasteitje. Leuk voor de hartige trek als tussendoortje of als borrelhap. Zowel koud als warm erg lekker.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve dit doperwten-aardappelpasteitje, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
125 gram doperwten (gedopt gewicht)
125 gram aardappel (geschild gewicht)
1 ui
1/2 rode peper
1 teentje knoflook
3 gemberbolletjes op siroop
2 theelepels garam massala
scheut melk of 1 ei
2 eetlepels olijfolie
1 pakje bladerdeeg
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Schil en kook 125 gram aardappelen en laat daarna afkoelen.
  • Kook 125 gram doperwten (gedopt gewicht).
  • Snijd ui, knoflook en gemberbolletjes in fijne snippers.
  • Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd een halve peper in fijne snippers.
  • Snijd de aardappelen in hele kleine blokjes.
  • Verwarm de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook.
    Het mag niet bruin worden.
  • Voeg gember, garam massala, peper, aardappelen en doperwten toe.
  • Bak nog een paar minuten op een lage stand. Het vocht moet verdampt zijn.
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Snijd de bladerdeegplakjes in vieren. Hier maakt u straks driehoekjes van.
  • Schep op elk (kwart) plakje een beetje vulling.
  • Maak de randen van het deeg een beetje nat met water.
  • Vouw de plakjes tot een driehoekje.
  • Druk de naden goed op elkaar met natte duim of met een vork.
  • Leg de pasteitjes op een ingevette bakplaat.
  • Bestrijk eventueel de bovenkant met een beetje ei of melk voor de glans.
  • Bak de pasteitjes in 15 minuten goudbruin in het midden van de oven.
  • Smullen maar!
  • TIP
    Dippen in (zoete) chilisaus is ook lekker.

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail