Doperwten-aardappelsalade met citroen-karnemelkdressing

Deze doperwten-aardappelsalade is net even anders dan gebruikelijk. De salade wordt gemaakt met in de oven gebakken aardappeltjes en met een karnemelkdressing. Ik vind hem lekker, dus misschien wilt u deze doperwten-aardappelsalade ook wel eens uitproberen.
Als u er een complete maaltijdsalade van wilt maken, voeg dan reepjes of blokjes gerookte kip- of kalkoenfilet toe. Een lekkere combinatie met deze doperwten-aardappelsalade.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze doperwten-aardappelsalade, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
300 gram doperwten (gedopt gewicht)
600 gram aardappels
100 gram gemengde sla
1 bosje radijsjes
klein handje dille
1 citroen
2 eetlepels olijfolie
3 eetlepels mayonaise
4 eetlepels karnemelk
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappelen en snijd in dunne plakjes.
  • Wentel de plakjes aardappel door de olijfolie en spreid ze uit over een bakplaat.
  • Bak de aardappels in 30-35 minuten gaar en goudbruin.
  • Maak intussen de dressing met mayonaise, karnemelk en de geraspte schil en het sap van een halve citroen. Maak af op smaak met zout en peper.
  • Dop de doperwten en kook ze in water met een snufje zout in 3-4 minuten beetgaar.
  • Giet de doperwten af en spoel ze onder de koud waterkraan. Laat goed uitlekken.
  • Was en snijd de radijsjes in dunne plakjes.
  • Was en knip de dille in toefjes.
  • Meng in een schaal de sla met de radijsjes en de dille.
  • Bestrooi de aardappels met wat zout en peper en laat ze tot lauwwarm afkoelen.
  • Schep vervolgens doperwten en aardappelschijfjes door de salade.
  • Giet er de karnemelkdressing overheen en schep om.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail