Doperwten-spinazietaart met feta en gekaramelliseerde ui

Heerlijk en bijzonder door alle smaken die in deze doperwten-spinazietaart samenkomen, zuur, zoet, fris en hartig.
Heerlijk als maaltijd, zowel koud als warm. Voor een lekkere lunch, als tussendoortje, als diner of als picknick.
U kunt alle kanten op met deze doperwten-spinazietaart. Zeer aan te bevelen, het is een van mijn favorieten.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze doperwten-spinazietaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
200 gram doperwten (gedopt gewicht)
800 gram spinazie
1 citroen
2 grote uien
1-2 takjes verse munt
2 tenen knoflook
200 gram feta
2 eieren
geraspte oude kaas
1 pakje bladerdeeg
boter
3 eetlepels balsamicoazijn
2 eetlepels bruine basterdsuiker
peper en zout
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Pel de ui en snijd in halve ringen.
  • Snijd de feta in kleine blokjes.
  • Was de citroen en rasp de schil ervan af. Pers vervolgens het sap van de citroen uit.
  • Bak de uien met wat olie en onder af en toe roeren 10 minuten tot ze zacht en goudkleurig beginnen te worden.
  • Voeg vervolgens bruine basterdsuiker en balsamicoazijn toe en laat de uien op laag vuur karamelliseren.
    Pas op! Als de suikers eenmaal gesmolten en heet genoeg zijn, kan het heel erg snel verbranden. Haal van het gas, zodra de uien klaar zijn.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit olijfolie een wok en voeg de knoflook toe. Eventjes mee laten bakken.
  • Voeg de spinazie toe en en blijf omscheppen tot dat de spinazie geslonken is.
  • Laat de spinazie daarna goed uitlekken in een vergiet en druk het vocht er uit met de bolle kant van een lepel.
  • Breng in een pan een laag water aan de kook en voeg hieraan de doperwten toe. Kook 3-4 minuten en giet ze vervolgens af.
  • Voeg nu alle bereide groenten bij elkaar in een kom.
  • Voeg nog wat muntblaadjes en citroensap toe.
  • Klop de eieren los en voeg dit samen met de geraspte oude kaas en de helft van de feta toe aan het groentemengsel. Meng goed.
  • Vet de springvorm in met wat gesmolten, lauwe boter en bekleed met bladerdeeg. Zorg ervoor dat het bladerdeeg ruim boven de rand van de springvorm uitkomt, want daarmee sluit u straks de taart.
  • Schep nu de vulling in de springvorm.
  • Verdeel de resterende feta over het geheel en vouw dan de randen van het bladerdeeg dicht.
  • Heeft u nog wat bladerdeeg over, dan kunt u dit eventueel ook nog als ‘deksel’ gebruiken.
  • Bak de doperwten-spinazietaart ongeveer 30-40 minuten, totdat het bladerdeeg goudbruin kleurt.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail