Doperwten-venkelrasp met citroen

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.
Hieronder een recept voor een lekker fris bijgerecht: Doperwten-venkelrasp met citroen. Deze doperwten-venkelrasp is lekker als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, maar ook bij een lunch.

Probeer, behalve deze doperwten-venkelrasp met citroen, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
150 gram doperwten (gedopt gewicht)
1 venkel
150 gram veldsla
olijfolie
witte wijn- of balsamicoazijn
citroen
peper en zout
BEREIDING
 
  • Dop de doperwten en blancheer ze 4-6 minuten in kokend water, spoel ze daarna af onder de koud waterkraan en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd het groen van de venkel en bewaar dit voor later.
  • Haal de buitenste schil van de venkel en snijd de onderkant er af.
  • Rasp de venkel fijn.
  • Meng de doperwten met de venkel in een kom.
  • Meng in een schaaltje 4 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel azijn en klop dit tot een dressing.
  • Maak af op smaak met peper en zout en eventueel nog wat citroensap.
  • Meng de dressing door het doperwten-venkelmengsel en laat 15 minuten marineren.
  • Om te serveren gebruikt u 4 schaaltjes (uitgaande van 4 personen).
  • Doe een pluk veldsla in alle schaaltjes en verdeel hier het doperwten-venkel mengsel over.
  • Rasp citroenschil over de doperwten-venkelrasp.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
 
Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.
 
Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.
 
Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.
 
Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.
 
Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail