Doperwtensalade met rijst (maaltijdsalade)

Is het warm weer en heeft u geen zin in een warme maaltijd, maar wel in een goed maal?
Of wilt u een lekker maaltijdsalade maken om mee te nemen voor de lunch, naar het strand of naar het park?
Dan weet u nu wat u kunt maken, deze heerlijke doperwtensalade met rijst is precies wat u nodig hebt om te genieten van een heerlijk maal zonder op het moment zelf te moeten koken. Lekker bij de lunch, voor de picknick of bij een hoofdgerecht.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze doperwtensalade met rijst, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
200 gram Basmatirijst
150 gram doperwten (gedopt gewicht)
1 grote rode paprika
10 cherrytomaatjes
1 kleine ui
1 komkommer
1 blikje maïskorrels
6 zoetzure augurken
1½ eetlepel witte wijn
3 eetlepels olie
¼ theelepel witte peper
½ theelepel (zee)zout
¼ theelepel knoflookpoeder
1 eetlepel selderieblad
zout en peper
BEREIDING
  • Pel de doperwten, kook beetgaar, giet af en laat afkoelen.
  • Kook de rijst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  • Was de paprika, maak schoon en snijd in kleine blokjes.
  • Was de tomaatjes en snijd in vieren.
  • Pel de ui en snijd in fijne snippers.
  • Laat de maiskorrels uitlekken.
  • Snijd de augurken in plakjes.
  • Schil de komkommer, halveer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.
  • Doe 1½ eetlepel witte wijn azijn in een grote kom, voeg 3 eetlepels olie al kloppend toe.
  • Voeg verder witte peper, fijngesneden selderieblad en knoflook (poeder of versgeperst) toe.
  • Voeg daarna alle overige ingrediënten toe, behalve de rijst. Meng goed.
  • Proef en maak af op smaak met zout, peper en/of andere specerijen.
  • Rijst toevoegen en goed mengen.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail