Koude doperwtensoep met munt

Lekker voor zomerse dagen, deze koude doperwtensoep met munt. U kunt de soep van tevoren klaarmaken, de volgende dag is de soep zelfs nog smakelijker omdat de smaak van munt er dan helemaal goed ingetrokken is.
Deze koude doperwtensoep met munt is heerlijk fris, wat stokbrood erbij en u heeft een heerlijke lunch of voorgerecht op die zeldzame echt warme dagen, dat u weinig zin hebt om te koken.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze koude doperwtensoep met munt, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
400 gram doperwten (gedopt gewicht)
1 handvol muntblaadjes
4 bosuitjes
1 eetlepel roomboter
paar eetlepels volle yoghurt
2 kippenbouillonblokjes
1 liter water
(zee)zout en peper
paar takjes munt als garnering
BEREIDING
 
  • Snijd de lichte delen van de bosuitjes in stukjes.
  • Hak de muntblaadjes grof en dop de doperwten.
  • Verhit de boter in een soeppan, fruit hierin zachtjes de bosui tot het zacht is.
  • Voeg doperwten en munt toe, roer goed door en bak 1 minuut mee.
  • Schenk het water erbij en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag.
  • Laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten zacht zijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Laat de soep afkoelen en zet de pan in de koelkast als de soep koud is.
  • Laat de soep minstens 4 uur in de koelkast staan om hem helemaal koud te laten worden.
  • Roer er een paar eetlepels yoghurt doorheen voordat u de soep opschept.
  • Gebruikt u de soep als voorafje, schenk dan in kleine glaasjes.
  • Garneer met een beetje versgemalen peper en een blaadje munt.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail