Drentse bonenschotel met bleekselderij, prei en tomaat

Bleekselderij is het hele jaar door verkrijgbaar. Supergezond en het past eigenlijk in ieder gerecht door zijn lekkere frisse smaak. U kunt het rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en in de soep natuurlijk. Zowel het bladgroen als de stengels als de voet zijn eetbaar, dus u kunt de bleekselderij optimaal gebruiken voor uw gerechten.
 
Niet alléén wat je van ver haalt, is lekker. Soms vergeten we wel eens dat ook de Oud-Hollandse keuken heerlijke gerechten kent. Dit eeuwenoude Nederlandse recept van een Drentse bonenschotel laat zien dat wij ook in vroeger tijden wel wisten wat lekker was. Deze Drentse bonenschotel is een eiwitrijk gerecht, wat zeker in die tijd hard nodig was om gezond te blijven. Een dagelijks verantwoorde hoeveelheid vitaminen, mineralen en eiwitten was voor veel mensen in die tijd onhaalbaar. Daar hadden de meeste mensen het geld gewoon niet voor.
Hoewel we nu in een totaal andere tijd leven, is deze Drentse bonenschotel met bleekselderij, prei en tomaat ook gezond voor ons, en lekker bovendien. Proberen dus, het is de moeite waard.
 
Eet u de bleekselderij rauw in een salade, ga dan uit van 100 gram per persoon. Kookt, roerbakt of wokt u de bleekselderij, reken dan ongeveer 200 gram per persoon, tenzij u ook nog andere groenten toevoegt natuurlijk.
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
2 stengels bleekselderij
2 wortels
4 tomaten
1 prei
1 ui
2 tenen knoflook
half bosje bladselderij
250 gram gemengde kievitsbonen en witte bonen (gedroogd of pot)
2 eetlepels olijfolie
1 liter vleesbouillon (blokjes of pot)
50 ml slagroom of kookroom
zout en (versgemalen) peper
BEREIDING
 
  • Week de gedroogde bonen 4 uur in ruim koud water. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
  • Gebruikt u bonen uit pot of blik, spoel dan af en laat goed uitlekken.
  • Gebruikt u bouillonblokjes, maak dan de bouillon van tevoren klaar en houd warm op een laag vuurtje.
  • Was en snijd wortel en bleekselderij in plakjes.
  • Was de tomaten, snijd in partjes en zet apart.
  • Maak de prei schoon en snijd in ringen.
  • Pel ui en knoflook en snipper fijn.
  • Verhit de olie in een soeppan en roerbak ui, knoflook, wortel, bleekselderij en prei zachtjes, tot de ui glazig is.
  • Schep de bonen er doorheen, bak ze kort mee, voeg de bouillon toe, breng aan de kook en zet het vuur laag, zodat het lekker kan pruttelen.
  • Maakt u gebruik van gedroogde bonen, kook dan de bonen in 1½-2 uur gaar op laag vuur.
    Gebruikt u bonen of pot of blik, dan is 15 minuten voldoende en is deze tijd meer bedoeld om de smaken goed met elkaar te laten mengen.
  • Zeef daarna bonen en de groenten uit de bouillon en vang de bouillon op in een andere pan. Kook het vocht in tot ongeveer de helft.
  • Voeg dan de slagroom toe en kook in tot er een mooie gebonden saus ontstaat.
  • Voeg vervolgens weer bonen en groenten toe aan de saus en warm even door, maar niet meer koken.
  • Maak de Drentse bonenschotel af op smaak met zout en (versgemalen) peper.
  • Voeg daarna de tomaten en de fijngehakte bladselderij toe.
  • Garneer de borden of kommen met nog wat extra bladselderij.
  • Eet smakelijk!

Terug naar BLEEKSELDERIJrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail